Tragovi ostavljeni za vječnost ispred crvene zastave s pet zvijezda. Fotografije koje je kineski rover Zhurong u petak poslao s Marsa ponosom su ispunile svemirsku agenciju te najmnogoljudnije države svijeta.

Na fotografijama kineske svemirske agencije poslanim u petak solarni paneli razmješteni su poput krila. Dvije kamere na vrhu dugačkog ‘vrata’ podsjećaju na dva oka, a sam rover podsjeća na pticu koja pozira pokraj platforme za slijetanje.

Do prošloga su tjedna jedino Sjedinjene Države uspješno dovele i upravljale svojim roverima na Marsu, no sada je tu i Kina sa svojom prvom međuplanetarnom svemirskom letjelicom.

Nakon uspješnog slijetanja rovera Zhurong na Mars u svibnju u dolinu Utopia Planitia, poslane su prve fotografije s površine Crvenog planeta, objavila je tada kineska Nacionalna svemirska agencija (CNSA), a to je prekretnica u kineskom usponu do statusa svemirske velesile.

Na prvoj fotografiji snimljenoj u svibnju vidi se rampa koja je pomogla roveru da postavi svojih šest kotača na Marsovu površinu, a na drugoj se fotografiji, iz perspektive jedne od navigacijskih kamera, vide četiri Zhurongova solarna panela te komunikacijska antena. Rover je snimio i tragove svojih šest kotača na tlu Crvenog planeta. 

– Riječ je o “otisku Kine” na Marsu, stoji u objavi svemirske agencije.

Planirano je da Zhurong, što je u kineskoj mitologiji naziv za boga vatre, težak 240 kilograma, sa šest kotača i solarnim motorom, u sklopu predstojeće tromjesečne misije prikuplja uzorke stijena, provodi analizu tla i atmosfere, fotografira i prikuplja geografske podatke.

Kineska svemirska agencija u petak je izvijestila da su sve “zadaće misije na Mars izvršene glatko, kako je i planirano” te da je oprema trenutačno “u dobrom stanju”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!