Izjava predsjednika Hrvatske da Vlada RH nije reagirala na pokušaj nekih zemalja da se iz završne deklaracije NATO summita u dijelu o BiH izostavi spominjanje Daytonskog sporazuma i konstitutivnosti triju naroda nema nikakvo uporište, rekao je u nedjelju šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je ranije danas rekao da neke zemlje ne žele da se u završnoj deklaraciji summita NATO-a u Bruxellesu spominju Daytonski ugovor i konstitutivnost triju naroda te da Hrvatska za tako nešto neće dati suglasnost.

“To je čista obmana, ta izjava koja nema nikakvih uporišta”, kazao je ministar vanjskih poslova Hrvatske, prenosi Hina.

Podsjetio je da mu je, kada je inicirao neformalnu radnu skupinu, odgovornost bila pripremiti se što bolje za taj summit, uključili sastavnice vanjske politike – sigurnost, obranu i financije, te da je u toj skupini bio predstavnik Vlade i predstavnik Ureda predsjednika.

“Mi smo radili odgovarajuću dokumentaciju, mi smo se borili za točke koje su nam važne. Pitanje BiH koje je Milanović izvadio iz šešira i naglasio tako slavodobitno je dio naše stalne politike”, rekao je Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH tvrdi da je, što se tiče BiH, prihvaćena vladina formulacija u jednom od paragrafa iz čega proizlazi i Dayton, konstitutivnost, jednakopravnost i reformski procesi, prvenstveno izmjena izbornog zakona.

“Dogovorili smo se da će se spomenuti Daytonski sporazum i reformski procesi, tj izborni zakon u tom jednom paragrafu (…) predsjednik Milanović ne govori istinu, mi imamo sve podatke, svu dokumentaciju.”, rekao je.

Po njegovim riječima, vlada konstantno radi na zaštiti položaja hrvatskog naroda u BiH, ponovivši da “gospodin Milanović ne govori istinu kada to kaže” (da nismo reagirali).

Grlić Radman je također kazao da sigurno ima nekih država koje se protive spominjanju Daytona i ravnopravnosti triju naroda u BiH, ali čvrsto tvrdi da je Vlada učinila BiH vidljivijom na Europskom vijeću gdje je premijer Plenković govorio o Daytonskom sporazumu, dok je Milanovića nazvao “prepisivačem svih dosadašnjih naših napora od 2016. godine”.

Na pitanje novinara hoće li, ukoliko iz završnog dokumenta izostane spomenuta formulacija o BiH, podržati predsjednika Milanovića ako uskrati potpis na taj dokument, nije dao jasan odgovor.

“To nije summit posvećen BiH, to je dokument od 50-ak stranica, želimo s našim saveznicima usuglasiti taj tekst, pa nije taj summit odlučujući za položaj hrvatskog naroda u BiH”, rekao je Grlić Radman o spornom dokumentu.

U više je navrata napomenuo da je dogovoreno da će se spomenuti “Daytonski sporazum i reformski procesi, tj izborni zakon u tom jednom paragrafu”.

Također je podsjetio da je on svoj ministarski sastanak o BiH odradio te da je na ovaj summit mogao ići samo kao “fikus”.

“Taj sastanak će trajati dva sata. Ja neću imati apsolutno nikakvu aktivnu ulogu, a ovdje ću u Hrvatskoj moći u to vrijeme raditi produktivnije. Pitajte Milanovića što će on zapravo raditi u Bruxellesu”, kazao je ministar.

Rekao je da “neće imati ni jednu bilateralu te neka ga novinari pitaju želi li se zalagati za promicanje hrvatske vanjske politike i promicanje hrvatskih strateških interesa”.

“To je onda dobra prilika. Ali lamentiranje bez ikakve odgovornosti, bez ikakvog znanja. Gospodin Milanović u ovih godinu i pol dana nije bio u BiH niti je primio ikog od hrvatskih predstavnika, ali je u svom predizbornom programu rekao da u Hrvatskoj mogu na parlamentarnim izborima glasati samo Hrvati koji žive u RH i anulirao time Hrvate iz BiH”, kazao je Grlić Radman.

/HMS/