Njemačka vojska jedva je opremljena za obranu od napada sve složenijim borbenim bespilotnim letjelicama, pokazala je analiza istraživačkog centra Bundeswehr nakon ispitivanja međunarodnog tržišta i sukoba oko regije Gorski Karabah prošle godine.

“Da se ​​izrazim vrlo drastično, da se Bundeswehr morao boriti protiv Azerbejdžana u ovom konkretnom sukobu, teško da bi imao šanse”, rekao je potpukovnik Michael Carl, stručnjak za moderno ratovanje i nove tehnologije iz Nemačkog instituta za obranu i strateške studije (GIDS).

On je naveo da imajući u vidu sustave oružja koji su korišteni, poput borbenih bespilotnih letjelica i bespilotnih letjelica kamikaza, njemačka vojska ne bi se bila u stanju adekvatno obraniti.

Prošle godine Azerbejdžan je povratio dijelove teritorije Gorskog Karabaha koji je početkom devedesetih izgubio od Armenije, velikim dijelom zahvaljujući dronovima.

Carl je istakao da su Bundeswehru da bi preživio suvremeni sukob potrebne tehnologije koje Njemačka u osnovi posjeduje, ali koje se ne koriste u vojsci, poput zvučnih sustava ili mogućnosti ometanja.

On je dodao da takozvane bespilotne letjelice za jednokratnu upotrebu, ili bespilotne letjelice kamikaza, koje su naoružane eksplozivima i koriste se za praćenje i napad na ciljeve, predstavljaju novi, perfidniji razvoj tehnologije dronova.

Upozorio je i da je tehnologija za preusmjeravanje komercijalne bespilotne letjelice u borbenu široko dostupna – uključujući i za teroriste.

“Ne radi se samo o zaštiti naših vojnika i žena od dronova, već i o zaštiti civilnog stanovništva”, dodao je on, prenio je DPA.

/HMS/

error: Content is protected !!