Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježjima na Uborku, Sutini i Zaliku kod Mostara u nedjelju je obilježena 29. godišnjica zločina kojeg su pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija počini 1992. godine.

U lipnju 1992. godine pripadnici srpskih vojnih formacija zarobili su 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti iz više mostarskih naselja. Oni su pritvoreni u prostorijama FK Lokomotiva odakle su u noći s 13. na 14. lipnja dovedeni na lokalitet Uborak gdje su strijeljani.

Tih dana u mjestima Bijelo Polje i Vrapčići, sjeverno od Mostara, na svom kućnom pragu ubijeni su i članovi obitelji Ćućurović, Cokić, Azinović, Kolobara i Grebović.

Iz Udruženja porodica stradalih kažu kako je ovaj ratni zločin, prvi masovni zločin u Mostaru u proteklom ratu, davno istražen i dokumentiran, ali nikada nije doživio sudski epilog. 

– Ovo je zločin bez kazne, ali nada kod nas obitelji žrtava postoji i postojat će. Izvršitelji i naredbodavci ovog zločina još uvijek slobodno šetaju ili Bosnom i Hercegovinom ili Srbijom i po tom pitanju je Tužiteljstvo BiH u potpunosti zakazalo. Još ih jedanput pozivam da smognu snage, jer imaju dovoljno materijala i dokaza, da konačno pred lice pravde izvedu zločince – kazao je predsjednik Udruženja porodica stradalih Adnin Hasić. 

Ponovio je kako je riječ o prvim, najvećim zločinima u Hercegovini, te istovremeno prvim otkrivenim masovnim grobnicama u BiH.  

Amer Delić, član Centra za nenasilnu akciju i ratni veteran Armije RBiH kaže kako je nevjerojatno da ni nakon 29 godina nitko nije odgovarao za ovaj zločin te da je već postala floskula pozivati na procesuiranje odgovornih.  

– To ide u nedogled. Koju ćemo poruku ostaviti u budućnosti, novim naraštajima, ako ima kažemo da nitko nije sankcioniran za ubojstvo 114 ljudi – upitao je Delić.  

Ukoliko ne bude sudskog epiloga za ovaj zločin, Delić kaže kako će jako teško biti izgraditi povjerenje među ljudima i normalne odnose.

Obilježavanje godišnjice organizirali su Udruženje porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i Udruženje građana civlnih žrtava rata Mostar.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!