Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predložilo je dopunu Zakona o osnovama sigurnosti prometa kojim bi se dodatno sankcioniralo “nasilničko ponašanje u prometu”, potvrdili su za Faktor.

Dopune koje su kandidirane odnose se na prekoračenje brzine i vožnju u alkoholiziranom stanju, što su, prema podacima BIHAMK-a, najčešći uzročnici prometnih nezgoda i nesreća u našoj zemlji.

Tako je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predvidjelo kaznu od 1.000 KM do 2.000 KM za vozača koji vozi više od 50 kilometara na sat od dozvoljene brzine, zatim za vozača koji ima više od 1,5 promila alkohola u krvi, kao i za onoga tko svoje vozilo da osobi koja nema vozačku dozvolu, koja je pijana, pod utjecajem droge, preumorna ili na bilo drugi način nesposobna voziti.

Za ove prekršaje predviđena je i zabrana upravljanja vozilom na razdoblje od šest do devet mjeseci i dodjeljivanje dva kaznena boda.

Kazna od 1.000 KM do 2.000 KM predviđena je i za onoga tko vozi, a nema položen vozački ispit.

Svi ovi prekršitelju platit će i veće kazne, i to od 2.000 KM do 5.000 KM, ako izazovu prometnu nezgodu.

– Ovim prijedlogom naglasak se stavlja na prekoračenje brzine u naselju, alkohol, upravljanje vozilom prije stjecanja prava za upravljanje, a posebno kada vlasnik svoje vozilo ustupi na korištenje osobi koja ne ispunjava zakonske uvjete – dodaju u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Kada će ove dopune Zakona biti upućene na usvajanje, još nije poznato.

Inicijativu da se Zakon o osnovama sigurnosti prometa u BiH dopuni u pravcu sanskioniranja nasilničkog ponašanja u prometu, odnosno ponašanja u kojem vozač ne pokazuje obzir prema drugim, uputila je zastupnica Zastupničkog doma Parlamentarne skuštine BiH Edita Đapo.

U njenoj inicijativi spominje se i kažnjavanje vožnje motocikla, lakog motocikla i mopeda na jednom točku, prolazak kroz raskrsnicu kada je crveno svjetlo na semaforu, te preticanje kolone brzinom koja je 30 kilometara na sat veća od dozvoljene, što već postoji u Zakonu o sigurnosti na putevima RS-a. U tom zakonu se nasilničko ponašanje u prometa definira kao ponašanje vozača vozila koje je u gruboj suprotnosti sa saobraćajnim pravilima, odnosno prilikom kojeg vozač ne pokazuje obzir prema sigurnosti učesnika u saobraćaju.

– Nakon rasprave sa nadležnim organima, implementirali bismo kaznene odredbe i za druge oblike nasilničkog ponašanja, a kako je opisano u inicijativi – napomenuli su iz Ministarstva.

Izvor:faktor.ba

error: Content is protected !!