Nakon godinu dana stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa u organizaciji Tehničke škole Sisak je održana osma utrka solarnih i električnih automobila.


Osma utrka solarnih automobila u Sisku ugostila je učenike 16 strukovnih škola iz Hrvatske i jedne iz Bosne i Hercegovine. Utrkivali su se s automobilima koje su sami izradilii.

 – Mi smo auto napravili u šest mjeseci od nule. Sam rad na automobilu je kompliciran, ali usput vrlo puno naučimo te je zanimljivo, rekao je Deni Balotić iz Tehničke škole Sisak.

– Ovo je bolid napravljen na principu formule. Dosta je težak i radili smo ga da izgleda kao moćni automobil, objasnio je Emanuel Tomić iz Srednje strukovne škole Posušje. 

U prezentaciji mogućnosti i performansi automobila uživali su i brojni promatrači.

– Za sve užitak, a pogotovo za one koji su prvi puta došli da vide kako izgleda ovakva jedna utrka. Jedan predivan događaj nakon svih onih nemilih scena, nakon korone koja je nadam se iza nas da vidimo ovako nešto. Da vidimo ovu našu mladež koja se natječe i koja je ponovo na ulicama, neki su od komentara gledatelja utrke.

Tehnička škola Sisak prvi je puta utrku organizirala u sklopu programskih aktivnosti projekta Regionalnog centra kompetentnosti.

– U okviru tog projekta uredit će se vojarna u Lađarskoj ulici u Sisku, pribavit će se najmodernija oprema na kojoj će učenice i učenici također stjecani nova znanja, vještine i sposobnosti, najavio je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

– Centar ide svojim tijekom i realizacije na projektima idu svojim tijekom i uskoro se očekuje početak radova, nabavljamo opremu, krenule su edukacije, najavio je ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

Cijeli projekt vrijedan je gotovo 120 milijuna kuna, a prema najavama sve bi trebalo biti dovršeno u roku od dvije godine.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!