Zajedno im je tek šesnaest godina, a iza njih je već nevjerojatan uspjeh. Desetogodišnji Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici, ponovno je najbolji u Hrvatskoj među školarcima, a šestogodišnji Vito Kuliš postao je prvak među djecom predškolske dobi. Za manje od 5 minuta riješili su 70 zadataka.

Još jedna titula u nizu za Patrika Čudića, genijalnog desetogodišnjaka. Osim što je dvostruki svjetski prvak, Patrik je nedavno postao treći put i državni prvak u mentalnoj aritmetici. 

– Osjećam se ludo i nezaboravno, to mi je bila želja i stvarno sam to htio ostvariti, govori Patrik Čudić, trostruki državni prvak u mentalnoj aritmetici.

– Kao što je treći puta prvak Hrvatske, Patrik ima jako veliku želju biti treći puta i svjetski prvak. Nažalost, pandemija nam nije dozvolila da imamo svjetsko natjecanje, rekla je Zvjezdana Budoš Mlinac, trenerica mentalne aritmetike.

 Za natjecanje se pripremao rješavajući različite matematičke zadatke.

– Što se tiče vježbanja pred državno 700 zadataka je nekakav minimum koji se rješava svaki dan, istaknula je Petra Petrović, Patrikova majka

Vito Kuliš je predškolac i državni prvak. Iako mu je tek šest godina, trebalo mu je manje od 5 minuta za rješavanje 70 zadataka. Najveća konkurencija bio mu je brat blizanac Niko.

– Radi se o zbrajanju i oduzimanju jednocifrenih brojeva. Četiri broja su uvijek i mislim da je 4 sekunde za jedan zadatak, objasnila je Tina Tustić Kuliš, Vitina majka.

Vito zajedno sa bratom uskoro kreće u 1. razred i najviše se veseli matematici.

– Zato što volim rješavati zadatke, naglasio je Vito Kuliš, državni prvak u mentalnoj aritmetici za predškolce.

– Ono što sada vidimo kod djece u velikom postotku, a to je razvoj fokusa, koncentracije, rekla je Branka Novosel, voditeljica programa mentalne aritmetike.

I Patrik i Vito ljeto će provesti s obitelji i prijateljima. Jer već na jesen, za ova dva mala genijalca počinju nove pripreme za nova natjecanja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!