Dvadesetosmogodišnja američka atletičarka Shelby Houlihan dobila je četiri godine suspenzije zbog ustanovljene povećane količine nandrolona na dopinškom testu nakon što je odbačena njezina obrana da je 10 sati prije dopinškog testa pojela svinjetinu, odnosno “kontaminirani” burrito u pokretnom štandu s meksičkom hranom.

Sjajna srednjeprugašica, inače američka rekorderka na 1500 i 5000 metara, tvrdi da nikad nije uzimala nedozvoljena sredstva, te da čak nikad nije čula za nandrolon, no Sportski arbitražni sud nije joj povjerovao.

– Kad sam u siječnja 2021. dobila poruku da sam bila pozitivna na nandrolon na testu provedenom 15. prosinca 2020. godine morala sam je pročitati 10-ak puta i “guglati” pojam nandrolon. Nikad nisam čula za njega. Od tada sam shvatila da Svjetska antidopinška agencija (WADA) već dugo zna da konzumacija svinjetine može dovesti do pogrešnih rezultata na nadrolon jer ga određene vrste svinja prirodno proizvode u velikim količinama. Organsko svinjsko meso ima najveće količine nandrolona. Nakon obavijesti o rezultatima testa sastavila sam cijeli dnevnik svega što sam pojela u tjednu prije testa 15. prosinca, napisal je i nastavila:

– Zaključili smo da je najvjerojatnije objašnjenje burrito koji sam konzumirala 10-ak sati prije testa, u  kamionu s autentičnom meksičkom hranom, koji poslužuje organsku svinjetinu u blizini moje kuće u Beavertonu u Oregonu. Obavijestila sam nadležne kako vjerujem da je to bio izvor. Učinila sam sve kako bih dokazala svoju nevinost, prošla sam poligrafski test i dala uzorak kose jednom od najpoznatijih svjetskih toksikologa. Čak se i WADA složila da je test pokazao da nije bilo nakupljanja supstance u mom tijelu,  što bi bio  slučaj da sam je koristila redovno.

Srednjeprugašica zaključuje:

– Shrvana sam, izgubljena, slomljena, ljuta i zbunjena, izdao me sport koji volim i kojem sam dala cijelu sebe! 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!