Nogometna reprezentacija Portugala pobjedom od 3:0 (0:0) nad Mađarskom u prvom kolu skupine F Eura odigranom u utorak u Budimpešti, započela je put prema obrani naslova osvojenog prije pet godina u Francuskoj.

Vodeći pogodak za Portugal postigao je Raphael Guerreiro u 84. minuti, a strijelac preostala dva gola bio je kapetan Cristiano Ronaldo koji je u 87. minuti realizirao kazneni udarac, a u drugoj minuti sučeve nadoknade postavio konačnih 3:0.

Iako to rezultat ne sugerira, branitelji naslova Portugalci teškom su mukom i tek u samoj završnici došli do pobjede protiv žilavih Mađara, nošenih podrškom čak 68.000 gledatelja na Puskas Areni, što je slika koja na europskim stadionima nije viđena zadnjih 16 mjeseci.

Sukladno očekivanjima, branitelji naslova europskog prvaka uspostavili su terensku nadmoć od prvog dodira s loptom i već u petoj minuti mađarska obrana je bila na velikom iskušenju. Diogo Jota je imao mnogo prostora, ali je njegov udarac s ruba kaznenog prostora zaustavio domaći vratar Peter Gulacsi.

Sve do završnice prvog poluvremena bio je to najopasniji pokušaj u ovom dvoboju, u kojem su se Mađari ograničili na čvrst obrambeni blok i čekali svoje prilike iz kontranapada i prekida. Jednu takvu priliku je momčad pod vodstvom izbornika Marca Rossija dočekala u 37. minuti. 

Roland Sallai je ubacio u kazneni prostor iz slobodnog udarca, a pokušaj mađarskog kapetan Adama Szalaija bez poteškoća je zaustavio Rui Patricio, kojemu je to bila jedina intervencija u prvom dijelu.

Najbolje prilike su izabranici Fernanda Santosa imali u završnih pet minuta prvog poluvremena. Diogo Jota je ponovno zaprijetio u 40. minuti, ali je njegov udarac s osam metara nogom uspio obraniti Gulacsi.

Tri minute poslije Cristiano Ronaldo je propustio najbolju priliku u prvih 45 minuta. Bruno Fernandes je poslao prizemnu loptu na visinu peterca, gdje je usamljen bio portugalski kapetan, ali je, umjesto u mrežu, loptu poslao iznad grede i tako propustio pogotkom proslaviti rekord koji je postavio nastupom u ovom dvoboju. Naime, Cristiano Ronaldo je postao prvi nogometaš u povijesti koji je nastupio na pet europskih prvenstava. Za drugi rekord morao je čekati do završnice dvoboja.

U drugom poluvremenu se domaća reprezentacija i dalje dobro nosila s portugalskim napadačkim akcijama, dopustivši u prvih 20 minuta tek pokušaj glavom Pepea odmah na početku. Istovremeno, mađarske su težnje za pogotkom postale nešto konkretnije.

Tako je u 50. minuti Adam Szalai još jednom zaprijetio, ovoga puta udarcem s 20-ak metara, ali je Rui Patricio bio spreman i siguran u intervenciji, baš kao i u 57. minuti, kad je pucao Roland Sallai.

Novo iskušenje za Gulascija bio je udarac Brune Fernandesa u 68. minuti s više od 20 metara, koji je mađarski vratar krajnjim naporom odbio u korner.

U 76. minuti su Portugalci tražili od glavnog suca Cüneyta Cakira da pokaže na bijelu točku, kada je pokušaj driblinga Cristiana Ronalda mađarski obrambeni igrač zaustavio rukom. Spornu situaciju provjerili su u VAR sobi te odlučili da nije bilo elemenata za dosuđivanje kaznenog udarca.

VAR je ponovno bio u središtu događaja 80. minuti, ali na drugoj strani. Szabolcs Schön je pobjegao portugalskoj obrani, sjurio se u kazneni prostor i preciznim prizemnim udarcem svladao Ruija Patricija. No, njegovo i slavlje mađarskih navijača bilo je kratkog vijeka, jer je pogodak opravdano poništen zbog zaleđa u kojem se strijelac našao kada mu je upućena lopta.

U sljedećih šest minuta Portugalci su naplatili nadmoć koju su imali tijekom cijelog dvoboja. Do prvog su pogotka došli pomalo i sretno u 84. minuti. Strijelac je bio Raphael Guerreiro, ali je njegov udarac skrenuo Willi Orban i tako prevario svog vratara.

Samo dvije minute poslije Cristiano Ronaldo je postao najbolji strijelac u povijesti europskih prvenstava. Orban je srušio Rafu Silvu u kaznenom prostoru, a Cakir je bez zadrške pokazao na bijelu točku. Svoj deseti pogodak na europskim prvenstvima u 87. minuti je postigao Cristiano Ronaldo i tako srušio još jedan rekord. Preskočio je Michela Platinija koji je ostao na devet postignuti golova na kontinentalnim smotrama.

Mađarska obrana se u tom trenutku potpuno raspala, što je portugalski kapetan u drugoj minuti sučevog dodatka iskoristio za još jedan pogodak nakon malonogometne kombinacije u kaznenom prostoru. Ronaldo je izbio sam pred Gulacsija, driblingom prevario i mađarskog vratara te poslao loptu u nebranjenu mrežu za konačnih 3:0.

Momčad koja je prije pet godina do naslova prvaka Europe stigla s tri neodlučena ishoda u grupnoj fazi i sa samo jednom pobjedom u ostvarenom u osnovnih 90 minuta igre, već je u prvom nastupu pokazala da je i ove godine u uskom krugu favorita.

MAĐARSKA – PORTUGAL 0:3 (0:0)

Budimpešta. Stadion: Puskas Arena. Sudac: Cuneyt Cakir (Turska).
Strijelci: 0-1 Raphael Guerreiro (84), 0-2 Cristiano Ronaldo (87-11m), 0-3 Cristiano Ronaldo (90+2)
Žuti kartoni: Nego, Orban / Dias
Crveni kartoni: –

MAĐARSKA: Gulacsi – Botka, Orban, At. Szalai – Lovrencsics, Kleinheisler (od 78. Siger), Nagy (od 90.+5 R. Varga), Schafer (od 65. Nego), Fiola (od 88. K. Varga) – Sallai (od 77. Schoen), Ad. Szalai

PORTUGAL: Patricio – Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro – Danilo, Carvalho (od 81. Sanches), Fernandes (od 89. Moutinho) – B. Silva (od 71. R. Silva), Jota (od 81. A. Silva), Ronaldo

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!