Službenici Federalne uprave policije (FUP) su dana 12.6.2021. godine, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, lišili slobode osobu inicijala M.Č. (1981.) iz Posušja, zbog krivičnog djela ‘Razbojništvo’ iz člana 239. stav 3. KZ FBIH, a u vezi sa članom 33. ‘Pomaganje’ KZ FBIH.

On je zajedno sa još dvije osumnjičene osobe sudjelovao u počinjenju krivičnog djela dana 14.6.2012. godine u Međugorju, na štetu zlatarske radnje, kojom prilikom je otuđena određena količina zlatnog nakita, u vrijednosti od 42.910 KM.

U počinjenju navedenog krivičnog djela, došlo je do upotrebe vatrenog oružja od strane osumnjičenih osoba, što je dovelo do smrti osobe inicijala M.D. (1961.) rođenog na Kosovu, nastanjen u Međugorju.

Navedena akcija je provedena uz asistenciju pripadnika Granične policije BiH, te je osoba kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, navodi se iz Ureda za informiranje FUP-e.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage dvojica osumnjičenih upali su u zlataru Kristijana Dedaja vičući: „Pljačka, ovo je pljačka“, navodi Avaz. Radnja se nalazi svega dvije stotine metara od crkve u Međugorju.

Razbojnici su lica skrivali „kockastim“ šalovima, a u istom tonu su se i odjenuli. U pljačku su se dovezli crvenim Golfom 3 s njemačkim registarskim oznakama, na kojem su bile istaknute hrvatske zastave.

Jedan je u brata vlasnika radnje Kristijana uperio cijev automatske puške i udarcem u potiljak ga oborio na pod, dok je drugi s pištoljem u ruci bacio u stranu njegovu trudnu suprugu. Nakon toga su krenuli grabiti nakit s pulta.

Usred pljačke na pragu zlatare se pojavio krupan čovjek i povikao: „Ostavite to“

Radilo se o Kristijanovom stricu Mikiju Dedaju (43) koji je kao i vlasnik podrijetlom s s Kosova. On je držao drugu zlataru dvadeset metara dalje.

Jedan od pljačkaša je iz automatske puške ispalio rafal u Tonijev trbuh. Bio je to muškarac koji je sjedio u Golfu i čuvao stražu, te je imao ulogu vozača.

Radilo se o rasprskavajućim mecima koji su rastrgali Dedajev trbuh. Za to vrijeme brojni hodočasnici bježali su glavom bez obzira. Jedni su padali, a drugi zaklon trkom tražili u trgovine.

Pljačkaši su pobjegli Golfom koji je ujutro nađen napušten u Dretelju, a za potrebe pljačke je ukraden u Posušju. Pljačka se odvijala za vrijeme utakmice između Hrvatske i Italije, točnije za vrijeme drugog poluvremena na Euru 2012., dakle na današnji dan.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!