Tek pet osoba u Federaciji BiH tijekom prošle godine dobilo je novi organ. Riječ je o najmanjem broju transplantacija u ovom bh. entitetu u posljednjih sedam godina. Prema podacima Federalnog ministarstva zdravstva, u 2020. godini četiri osobe dobile su novi bubreg, od čega dvije od živih srodnika, te je jednoj osobi presađena jetra, piše Večernji list BiH.

Mali broj donacija

– Tijekom 2020. godine u zdravstvenim ustanovama uključenima u program transplantacije u Federaciji BiH realiziran je jedan kadaverični donor, odnosno dobiven pristanak obitelji za donaciju organa od jednog pacijenta kojem je potvrđena moždana smrt, nakon čega je, sukladno medicinskim kriterijima, obavljena transplantacija jetre i bubrega, a realizirane su i dvije živorodbinske transplantacije bubrega – naveli su iz Ministarstva zdravstva FBiH. Usporedbe radi, godinu prije kadaverična transplantacija bubrega (transplantacija s preminule osobe) urađena je u dvama slučajevima, dok je živa transplantacija bubrega (rodbinska) napravljena u 11 slučajeva. U 2019. u FBiH presađene su dvije rožnice i jedna jetra.

Najviše transplantacija zabilježeno je u 2015. godini, i to 46. Riječ je uglavnom o presađivanju organa s preminulih osoba.

Kako navode iz Federalnog ministarstva zdravstva, u posljednjih sedam godina urađeno je 37 transplantacija bubrega s preminulih osoba, zatim 12 transplantacija jetre, 39 transplantacija rožnice te 91 transplantacija bubrega sa živih osoba. Osvrćući se na mali broj transplantacija u prošloj godini, iz Federalnog ministarstva zdravstva navode kako je pandemija u 2020. godini, prouzročena koronavirusom, ostavila dubok trag na transplantacijske programe diljem svijeta.

Veliki broj zaraženih osoba, raznolika prezentacija i težina nove bolesti, uz izraženu veliku zaraznost samog virusa, dramatično su utjecali na transplantacijsku medicinu, što je u FBiH, kao i u svijetu, za posljedicu imalo privremenu paralizu provođenja transplantacijskih programa, uz izuzimanje najhitnijih slučajeva za koje je ocijenjeno postojanje akutne ugroze života s mogućom smrtnom posljedicom.

– Zdravstvene ustanove u uvjetima pandemije obavljale su redovite kontrolne preglede transplantiranih pacijenata, pacijenata kandidata za transplantaciju koji su već prijavljeni na liste čekanja za presađivanje organa, kao i obradu i prijavu na liste čekanja novih pacijenata kandidata za presađivanje organa i tkiva. Ističemo kako UKC Tuzla i KCU Sarajevo kontinuirano rade, cijelo vrijeme, obradu pacijenata kandidata za živu rodbinsku transplantaciju bubrega (ukupno 13 parova), ali da do realizacije iste još nije došlo zbog utvrđenih medicinskih kontraindikacija vezanih uz primatelja ili donora bubrega (kod 6 parova), kao i zbog opredijeljenosti drugih parova da transplantaciju urade u inozemstvu – objasnili su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Pisano očitovanje

Ističu kako su zbog novonastale epidemiološke situacije i smanjenja temeljnih resursa u transplantacijskim centrima KCU Sarajevo i UKC Tuzla zatražili od istih pisano očitovanje o mogućnostima nastavka provođenja transplantacijskog liječenja, kao i izvješće o ispunjenosti uvjeta prostora, opreme i kadra, kako za kadaveričnu tako i za rodbinsku transplantaciju od živog donora. – Imenovani klinički centri odgovorili su pozitivno na upite, naglašavajući svoju spremnost i postojanje svih uvjeta za nastavak provođenja transplantacijskog liječenja u njihovim ustanovama, uz kontinuiranu primjenu standarda najveće razine zaštite od zaraze u uvjetima trajanja epidemije COVID-19 – zaključili su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!