Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović primila je u utorak banjolučkog biskupa mons. Franju Komaricu, prenosi KTA. 

U informativnom, prijateljskom razgovoru biskupa i predsjednice RS-a sudjelovao je i potpredsjednik Vlade RS-a i ministar pravde Anton Kasipović.

Glavna tema razgovora bila je aktualna situacija s prošle godine, osnovanim Europskim centrom za mir i suradnju u trapističkom samostanu “Marija Zvijezda” u Banjaluci.

Biskup je predsjednicu Cvijanović upoznao o nespremnosti prvostepenog organa katastarskog ureda (RUGIP-a) da, unatoč odluci drugostepenog organa te institucije (RUGIP-a), uvaži zahtjev Banjolučke biskupije za “ispravljanjem greške” tj. dodjeljivanja bespravno uzurpirane imovine Crkve drugim pravnim licima, konkretno Poljoprivrednom institutu i Zavodu “Dr Miroslav Zotović”.

Kako je na toj bespravno otuđenoj crkvenoj imovini predviđena izgradnja “Kuće susreta” u kojoj će trebati biti smješten Europski centar, biskup je zamolio predsjednicu da se i ona osobno uključi u što skorije pozitivno rješavanje ovog problema, kako bi se i zamišljeni projekt Europskog centra na ovdašnjoj europskoj baštini velezaslužnog trapističkog samostana mogao nesmetano ostvarivati.

Pozvao je također Cvijanović da se vlasti RS-a odlučnije uključe u postojeće mogućnosti prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Cvijanović je zadužila ministra Kasipovića da čim prije sazove sjednicu svih odgovornih osoba za predmet “Marija Zvijezda” te poluči konkretne pozitivne rezultate za sve zainteresirane strane, navodi isti izvor.

Izvor:kta

error: Content is protected !!