Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH u posljednja tri mjeseca su u laganom porastu. 

Iz udruženja potrošača i iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH tvrde da su trgovci ponovno počeli praviti manja pakiranja određenih namirnica, po istoj cijeni, kako bi, na neki način, prikrili tiho poskupljenje.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, povećane su cijene hrane, bezalkoholnih pića, odjeće i obuće.

Mi ćemo dodati ulje, meso i gorivo samo su neki od proizvoda čije su cijene posljednjih nekoliko mjeseci u porastu.

Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine posebno su ogorčeni na cijene ulja, koja je od kraja ožujka do sredine lipnja skočila je od 10 do 20 posto.

U pojedinim trgovinama poskupjeli su šećer i brašno, u tržnim centrima širom Bosne i Hercegovine – nove su cijene mesa.

Mesari su ovakav scenarij za poskupljenje mesa najavljivali tjednima, a građane je početkom lipnja dočekala korekcija cijene.

“Ovo je užas, svaki dan kazala bih nova cijena. Sećer, brašno su poskupjeli ranije. Sada nas je dočekala i nova cijena mesa”, kaže za Radio Sarajevo Sarajka Aida

Ono što su građani posebno primjetili je i nova cijena goriva, a iz udruženja potrošača kažu da su posljednjih tjedana zatrpana pritužbama građana.

Da bi cijene prestale “divljati”, neophodna je zaštita domaće proizvodnje i ograničavanje uvoza, kažu ekonomisti.

“Na sjednica sam i raniji upozoravao da će doći do divljanja cijena. Ovo je najgori scenarij na koji nitko nije u vrijeme pandemije poduzimao pažnju da građanima olakšamo život. Površan je pristup onih koji upravljaju procesima, što će, bojim se, donijeti još teže posljedice iz prostog razloga što nema mjera da se zaštite građani od dodatanih poskupljenja. Nisam nikada u životu bio pesimista ali se sada pribojavam da neće stati na ovome, jer na vidiku nema mjera koje bi ublažile posljedice pandemije i sve ono što je pandemija proizvela, a to je, između ostalog, i loš ambijent za privredne djelatnosti”, kaže Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini Županije Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba.  

Ove podatke o rastu cijena potvrđuje i tabela Ministarstva trgovine FBiH, u kojoj su prikazane cijene osnovnih namirnica, pšenice i naftnih derivata u BiH, posebno u FBiH, posebno u RS.

Prema tim cijenama, brašno, kruh, ulje i maslac skuplji su u BiH nego u Srbiji.

Prosječna cijena kilograma kruha u FBiH iznosi 2,40 KM, u RS dvije, u Srbiji 1,80, dok je u Hrvatskoj 3,20 KM.

Prosječna cijena brašna po kilogramu tipa 500 u FBiH košta 0,90 KM, u RS jednu KM, Srbiji 0,90 KM, a u Hrvatskoj 1,5 KM.

S druge strane, ekipa portala Radiosarajevo.ba je zabilježila i nove cijene mlijeka, koje je u FBiH 1,50 KM. ista cijena je u Hrvatskoj, dok je mlijeko najjeftinije u Srbiji (1,30 KM), a RS iznosi 1,40 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u travnju 2021. godine u Federaciji BiH iznosila je 990 KM, podatak je objavljen jučer.

Plaća u travnju je nominalno niža za 0,6 posto, a realno za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Iz udruženja potrošača podsjećaju da prosječna plaća može pokriti samo 45 posto vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu obitelj.

Posljednjih godina cijene osnovnih namirnica godišnje rastu za 3,4 posto, što je zabrinjavajuće.

Prema informacijama, građane Sarajeva u narednom periodu očekuje i poskupljenje komunalnih usluga. 

Sve to će dodatno utjecati na kupovnu moć građana.

U ovakvim situacijama građani i ne razmišljaju da dolazi ljetni godišnji odmori. Oni koji su uspjeli odvojiti “koju marku” možda ove godine i uspiju otići u Hrvatsku ili Crnu Goru, odakle dolaze vijesti o novom rastu cijena noćenja u privatnom smještaju. 

No, o odlasku na more vrlo malo ljudi govori. 

“Kakvo more i bazeni, važno je preživjeti. Ono što mene čudi je da građani Sarajeva šute. Slično je, koliko vidim, i u drugim županijama. Dokle?” pita se sugovornica Aida.


Agencija za statistiku BiH: Cijene “divljaju” iz mjeseca u mjesec

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 0,8 posto.

Zabilježen je i porast cijena stanovanja, režijskih troškova, prijevoza i ostalih dobara i usluga.

U odnosu na veljaču ove godine najviše su porasle cijene odjeće i obuće – za 2,4 posto, zatim prijevoza (2,1 posto), hrane i bezalkoholnih pića (1,2 posto).

“Na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen je pad nivoa cijena od 0,5 posto. Nivo cijena u ožujku 2021.godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine niži je za 0,5 posto”, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Izvor:radiosarajevo.ba

error: Content is protected !!