Sporazum o suradnji Možemo! i SDP-a, kojim je dogovorena većina u zagrebačkoj Skupštini, potpisan je u 13 sati. 

– Nakon vrlo konstruktivnog razgovora postigli smo dogovor i potpisali sporazum o programskoj suradnji odnosno koaliciji između Kluba Možemo i partnera i Kluba SDP-a. Sadržava 28 programskih ciljeva koje kao vladajuća većina u Gradskoj skupštini želimo i obećavamo postići u mandatu od četiri godine, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– To su ciljevi vezani uz teme obnove nakon potresa, transparentnosti i reforme gradske uprave, gradskih poduzeća, kulture, obrazovanja, socijalne i stambene politike, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, vodoopskrbe i odvodnje, prometa i tako dalje, naveo je.

– Osim programskih ciljeva sporazum sadržava i dogovor oko političkih funkcija u gradskoj skupštini. Mjesto predsjednika pripast će SDP-u, a dva potpredsjednika pripast će Možemo i partnerima. Dogovorili smo i predsjednička mjesta u 18 odbora – 14 će pripasti Možemo i partnerima, a četiri SDP-u, objasnio je.

– Imamo i godišnje vrednovanje programskih ciljeva, tako da možemo pratiti dinamiku ostvarenja, naglasio je.

– Budući da su bili jako dobri razgovori i imamo jako puno kompatibilnosti između naših programa, očekujem da ćemo imati dobru suradnju. Zagrebu je potrebna stabilna većina s obzirom na izazove i promjene koje moramo napraviti. Vjerujem da će se održati stabilna većina do kraja mandata. Sutra ćemo uspješno konstituirati Gradsku skupštinu izborom predsjednika, rekao je Tomašević.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je ovaj sporazum zalog za budućnost.

– Zagreb je u bremenitim problemima i treba ih odmah početi rješavati. Probleme se ne može rješavati ako izabrani gradonačelnik, koji je dobio veliko povjerenje građanki i građana, neće imati mogućnost da njegovi prijedlozi imaju čvrstu potporu u Gradskoj skupštini, rekao je Grbin.

– Naša lokalna samouprava počiva na 2 stupa. Jedan stup je izabrani načelnik, gradonačelnik ili župan. Drugi stup je predstavničko tijelo, a u Zagrebu je to Gradska skupština. Ovime smo osigurali da ovaj drugi stup funkcionira. Time sam jako zadovoljan, a još više sam zadovoljan činjenicom da su pregovori i razgovori protekli u nevjerojatno konstruktivnoj atmosferi, naši su programi kompatibilni i zato smo lako našli zajednički jezik oko toga što će biti naši prioriteti, dodao je.

Naglasio je da je SDP-u posebno bitni prioriteti, uz one koje je naveo Tomašević, uvođenje gradske riznice i osigurati internetsku platformu koja će omogućiti da svi oni koji vide nepravilnosti u funkcioniranju gradske uprave, prije svega korupciju, imaju se gdje obratiti i započeti procese koji će tu korupciju otkloniti.

– Sporazum je zalog za buduće funkcioniranje grada Zagreba i ovaj sporazum Zagrebu osigurava da se sljedeće 4 godine počne transformirati na način kao što smo to mi u SDP-u i kolege u Možemo govorili tijekom kampanje. Ovo je prvi korak, a posao nas čeka od sutra, završio je Grbin.

Na pitanje novinara o reakciji na prijavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa protiv gradonačelnika Tomaševića, Grbin je rekao kako je zanimljivo da je ono reagiralo na temelju članka za koji je praktički jučer tražilo da se briše iz zakona.

– Uz sve dužno poštovanje prema Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu i odličnom poslu koji rade u brojnim drugim sferama, ovo nije zadaća Povjerenstva ovo je zadaća zakonodavstva, rekao je.

Pozvao je Vladu da se izmjeni zakon kroz Sabor u najkraćem mogućem roku i da se jasno izmjene pravila.

Grbin je potvrdio kako će predsjednik Gradske skupštine  biti Joško Klisović.

I Tomašević je komentirao otvaranje predmeta o njemu zbog imenovanja uprave ZG holdinga.

– Moja odluka je pravno valjana. Skupština nije konstituirana, bilo je potrebno hitno djelovanje. Radi se o uvriježenoj dosadašnjoj praksi. Poštujem rad povjerenstva, međutim mislim da su sada pogriješili. Obrazložit ćemo sve argumente u postupku koji očekujemo i vjerujem da će to biti riješeno, rekao je Tomašević.

Smatram da je tumačenje povjerenstva direktno u suprotnosti sa zakonom o lokalnoj samoupravi, dodao je.

A jutros je u Zagrebačkom holdingu obavljena primopredaja, nakon što je djelomično imenovana nova Uprava, na čijem će čelu biti Nikola Vuković.

– Upozorili smo ih što treba riješiti u kratkoročnom razdoblju, što treba riješiti dugoročno. Predali smo gradonačelniku izvješće u radu, ja sam predala izvješće o radu u cijelom svojem mandatu. Ne očekujem da će sada biti nekakvih naglih, drastičnih  poteza, niti ima nekavih situacija koje gore, rekla je bivša predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!