Slavni holivudski glumac Leonardo di Caprio posvetio je objavu na Facebooku Bosni i Hercegovini. Kao veliki pobornik zaštite okoliša čestitao je aktivisticama iz Kruščice na priznanju Goldman Environmental Prize koja se još naziva i ‘zelenim Nobelom’.

Aktivistice iz Kruščice, mjesta nedaleko Viteza u Srednjoj Bosni, zahvaljujući kontinuiranim prosvjedima, uspjele su spriječiti izgradnju dviju mini-hidroelektrana.

Inače, na državnoj razini BiH ima plan masovnih izgdarnja mini-hidroelektrana, no Vlada Federacije BiH na čelu s Fadilom Novalićem nije baš pretjerano oduševljena tom idejom. Di Caprio je još jesenas dao javnu podršku premijeru Fadila Novalića, kada je zatražio da “poduzmu pravne mjere za zaštitu rijeka”.

Di Caprio: Sve ovisi o vladi Federacije

“Čestitam Hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade Goldman za zaštitu okoliša za neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana. Suočene su s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i zakonskim prijetnjama“, napisao je DiCaprio.

“Ova velika pobjeda dolazi u vrijeme globalne aktivističke kampanje zabrane novih malih hidroelektrana u BiH. Nažalost, ove pobjede nisu dovoljne da sačuvaju 240 posljednjih rijeka u Europi od ulaska u betonske cijevi. Sada je presudno da Vlada Federacije BiH usvoji Zakon o električnoj energiji i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroelektrana te da revidira sve aktivne dozvole, koje su izdane nelegalno”, zaključio je DiCaprio.

izvor: dnevno.hr

error: Content is protected !!