Sa Kristinom Paponjom, psihologom u OŠ Ivane Brlić Mažuranić u programu Radija Ljubuški razgovarali smo o sve većem boravku djece i mladih u virtualnom svijetu.

Uz sve pozitivne u virtualni svijet preselile su se i mnoge negativne stvari poput zloupotrebe, nasilja putem interneta, odnosno cyberbullinga.

Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro. Tim oblikom nasilja među vršnjacima obuhvaćene su situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona.

O oblicima nasilja među učenicima s kojima se susreće u svom radu Kristina nam govori:
„ U posljednje vrijeme popularne su recimo karikature učenika, nastavnika u obliku naljepnica -stikera koji se koriste u njihovoj komunikaciji i kojima se osoba ismijava.“

Koliko je teško identificirati nasilnika u online svijetu govori i činjenica da su oni najčešće skriveni iza lažnih profila , grupa i sl.

„Nasilje u virtualnom svijetu je opsežno, za razliku od recimo sukoba koji se događaju na školskom igralištu, ovdje je puno veće područje, nasilje u online svijetu traje 24 sata, dijete žrtva tu nema mogućnost odlaska u svoju sigurnu zonu, npr. ako se nasilje dogodilo na igralištu dijete žrtva odlaskom sa igrališta kući odlazi u svoju sigurnu zonu.“

„U posljednje tri godine zabilježen je porast nasilja na internetu, nasilje se uglavnom događa izvan škole, no s obzirom da smo u svakodnevnom kontaktu sa djecom onda smo i upoznati sa njihovim problemima. Kada bih uspoređivala ovu školsku godinu sa prethodnim mogu reći da je situacija puno, puno teža.„

Anonimnost nasilnicima daje više motiva, djecu treba educirati jer oni to uglavnom rade nesvjesno. Potrebno je raditi na sigurnosti djece na internetu i raditi na prevenciji djece, ohrabrivanju žrtava, edukaciji.


„Pandemija je učinila svoje i donijela mnoštvo negativnih posljedica u online svijetu jer su djeca više boravila tamo, osobito u drugom polugodištu susretali smo se s raznim situacijama od hakiranja profila, lažne profile, širenje znakova mržnje, neprimjerene seksualne sadržaje, montiranje fotografija, krađe fotografija , stikera.„

Svako nasilje ima dvije strane priče, nasilnika i žrtvu, obje strane zahtijevaju pomoć.

Djeca su izložena trendovima i nametnutim vrijednostima u virtualnom svijetu, sve je veći pritisak na njih, djeci treba graditi samopouzdanje , a odgojitelji i roditelji su ti koji trebaju djecu usmjeravati i pratiti.

Poruka naše emisije je prevenirati, vrijeme koje djeca provode na internetu treba biti kvalitetnije, sadržajnije i sigurnije, cijeli zapis emisije poslušajte ovdje.



Bjanka Medić

error: Content is protected !!