V.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Vatavuk podnio je ostavku. Kaže da je o svojoj odluci obavijestio pisanim putem Upravno vijeće te najavio da će obavljati tehničke dužnosti ravnatelja KBC-a idućih nekoliko dana. Kao razlog ostavke naveo je brojne optužbe Dijane Zadravec za koje, kako on kaže, nema dokaza, a vrhunac svega bio je njezin sastanak s ministrom Vilijem Berošem.

Prije toga, u 12 sati održano je stručno vijeće bolnice na kojem su se sastali svi predstojnici klinika i zavoda te šefovi stručnih službi, koje je Vatavuk obavijestiio da podnosi ostavku.

– Nadam se da je ovo jedan od naših zadnjih susreta. Dalje ću se veselit s vama kad budemo pričali o stručnim stvarima, rekao je dr. Vatavuk na početku konferencije i njavio da podnosi ostavku.

– Odlučio sam vam priopćiti da s današnjim danom podnosim ostavku na dužnost v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice na koju me je imenovalo Upravno vijeće naše ustanove prije nešto više od mjesec dana. U sljedećih nekoliko dana obavljat ću samo tehničke dužnosti, najvjerojatnije do ponedjeljka, objavio je. Vatavuk. O svojoj odluci obavijestio sam pisanim putem Upravno vijeće, te u osobnom kontaktu predsjednika Vijeća gospodina Tomislava Dulibića, dodaje.

 Kaže da je dužnost privremenog ravnatelja bolnice prihvatio poslije ostavke ranijeg v.d. ravnatelja u dobroj vjeri da pomognem da naša ustanova, drugi po veličini klinički bolnički centar u Hrvatskoj i najstarija zdravstvena ustanova u glavnom gradu Hrvatske, prebrodi krizu u koju je zapala.

– Vjerujem da se svi sjećate medijskog cunamija koji je pogodio našu bolnicu, da smo u jednom trenutku postali bolnica -slučaj i da je cijela hrvatska javnost, a posebno naši pacijenti i to oni s najtežim dijagnozama, kao i svi djelatnici bili ozbiljno zabrinuti za budućnost. Nevoljko, ali odgovorno prihvatio sam ponudu Upravnog vijeća da svojim znanjem i godinama iskustva u ovoj ustanovi smirim stanje, riješim sukobe koji su opasno kulminirali do granica ugrožavanja redovitog rada i prijetnje uskraćivanja medicinskih usluga pacijentima, da vratim mir zaposlenicima koji pošteno i vrijedno rade svoje svakodnevne poslove, a uzročnike problema stavim u okvire naših pravila rada i obveza prema poslu, kaže Vatavuk.

– U proteklih mjesec dana naši pacijenti imaju redovite usluge, za organizacijske manjkavosti pronalazimo rješenja, vraćen je mir među zaposlenike i vjera da nam svima skupa može biti bolje. Za to sam najzahvalniji svojim suradnicima i najvećem dijelu zaposlenika koji su svoje znanje, vrijeme i energiju usmjerili u rad s pacijentima, zbog čega uostalom i postojimo. Pokazali smo da zajedno možemo biti bolji i uspješniji, ističe.


Kaže kako je “zbog višegodišnjeg neuspješnog upravljanja Zavodom za radiologiju koje je dovelo do otvorenih sukoba, nezadovoljstva većine zaposlenika, prekomjernog broja odlazaka radiologa iz naše ustanove i na koncu izostanka normalne komunikacije predstojnice Zavoda sa suradnicima, odluči smijeniti s te dužnosti dotadašnju predstojnicu prof. dr. Dijanu Zadravec.

– Osobno sam preuzeo vođenje i tog Zavoda, organizirao sa suradnicima plan rada, osigurao da pacijenti, pogotovo onkološki, dobiju svu potrebnu i redovitu uslugu. Vraćena je opet pozitivna radna atmosfera, vratili su se neki od onih koji su zbog sukoba s ranijom pročelnicom napustili našu bolnicu. O tome vam mogu više svjedočiti liječnici i ostali zaposlenici Zavoda nego ja, naglasio je Vatavuk.

Naglašava kako je cijelo ovo vrijeme od prof. Zadravec tražio da sve svoje optužbe o mogućem kriminalu u bolnici, zajedno sa svim dokazima za koje tvrdi da ih ima, preda na postupanje onim državnim tijelima koja su zadužena za istrage i utvrđivanje činjenica. Dodaje kako ju je kolegijalno molio, a zatim i kao v.d. ravnatelja, na temelju internih propisa i pravila,od nje tražio da se suzdrži od javnih istupa u kojima proziva neke od svojih kolega i optužuje za kriminalne radnje, bez nuđenja dokaza, u kojima blati cijelu bolnicu i sve njene zaposlenike.

– Izrekao sam joj mjeru upozorenja s mogućim posljedicama za njen ugovor o radu. Otišla je na bolovanje, ali je to svejedno nije sprečavalo da i dalje nastupa u medijima, da ponavlja već puno puta prožvakanu priču o kriminalu, ali dokaze ne vidi ni hrvatska javnost, a koliko vidim, ni policija ni DORH, nastavio je Vatavuk.

– Ja sam sam javno pozvao policiju i DORH da istraže sve njene navode, da pronađu taj kriminal i da ga predaju pravosuđu, a nama omoguće da radimo svoj posao i da budemo na usluzi hrvatskim pacijentima. Pa nije vrag da je samo Dijani Zadravec stalo do istine. Zar stvarno netko misli da su svi ostali u KBC Sestre milosrdnice zaštitnici kriminala i kriminalaca?, zapitao se Vatavuk dodavši da su tri inspekcije ispitivale rad bolnice u proteklom razdoblju, pregledavale dokumente, razgovarale sa zaposlenicima. No Zadravec im nije dala niti jedan dokument, ustvrdio je.

Ali se zato iz dana u medijima pokazivala Dijana Zadravec sa svojom šabloniziranom pričom, zakucavala na stup srama kolegu liječnika za kojeg je samo prije godinu dana govorila da je vrhunski stručnjak svjetskog glasa, kojeg je dizala u zvijezde. Optuživala je kolegice i kolege za dodatni rad u privatnim klinikama, ali je zaboravila da je i sama pisala tadašnjem v.d. ravnatelju molbu da joj odobri rad u privatnoj klinici. Tko god da joj je proturiječio završio je na njenoj crnoj listi, ustvrdio je Vatavuk. 

Kaže kako je razgovarao s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

– Poslije kraćeg razgovora s ministrom shvatio sam da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, da sumnja u kompetentnost pravne službe bolnice, da preispituje odluku Upravnog vijeća na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i ministrov najbliži suradnik. Jednom riječju, što mi je ostalo nego da pomognem ministru u njegovoj rezerviranosti i dilemama kome pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako, privremene dužnosti, završio je Vatavuk.

Dr. Vladimir Kalousek i dr. Branimir Čulo: Kolegica je iznijela niz laži i neistina

Zbog, kako se naveli, javnog blaćenja od strane kolegice Zadravec i prozivke za kriminal od iste, priopćenje javnosti su poslala i dva liječnika specijalista radiologa dr. Vladimir Kalousek i dr. Branimir Čulo. Ističu kako su smatrali da moraju prema javnosti odgovoriti na izrečene optužbe jer je, kako navode kolegica iznijela niz laži i neistina na koje su primorani odgovoriti.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

    1. Dijana Zadravec nas je optužila da krademo materijal iz državne ustanove. Materijali koji su po njoj „ukradeni“ ne mogu se koristiti ni u jednoj privatnoj ustanovi. Doktor Čulo ne radi, niti je ikada radio u privatnoj ustanovi. Doktor Kalousek, uz odobrenje matičnog KBC-a povremeno radi u klinici Neurospine, međutim taj mu materijal tamo nije od nikakve koristi.

    2. Navodni kriminal kolegica nije mogla otkriti „slučajno“, već je riječ o proceduri o kojoj je bila obaviještena, a na koju je bolnica bila primorana jer ona sama nije radila svoj posao. Iz samo njoj poznatih razloga držala je u ladici potpisane papire za 60 pacijenata, i time onemogućavala fakuturiranje i isplatu prema dobavljačima, što je posljedično uzrokovalo zastoj u nabavi potrošnog materijala i time ugrozila rad elektivnog i hitnog programa angiosale. Na naše pritužbe da nemamo materijale za rad hitne službe koji je prouzrokovala kolegica svojom opstrukcijom i držanjem papira u ladicama (moguće zbog ucjene prema dobavljačima što bi DORH trebao provjeriti), započinju optužbe prema dr. Kalouseku da je kriminalac i da nelegalno nabavlja materijale.

    3. Od kada je dr.Zadravec postala voditelj Zavoda za Radiologiju , 2016 godine , slovom i brojkom je bila u prostorijama angio sale četiri( 4) puta , no svake godine su joj se nosili registri učinjenih pacijenata i potrošenog materijala , znači od 2016. godine ona je vidjela svaki papir i potrošeni materijal od pacijenta. Da je kolegica ikad pitala (a nije), zašto naručujete više materijala od potrošenog, dobila bi normalni odgovor – uz potrošeni materijal se dodatno naručuje više materijala tako da bi imali materijala za hitne pacijente, te kod elektivnih ako se dogodi potreba za dodatnim materijalom. Takav „višak“ se nalazi u ormaru pod ključem , u ovih 14 dana napravili smo rupturiranih i nerupturiranih aneurizama gdje smo potrošili više od 30 coilova , pacijenti su svi živi i dobro. Da nismo imali „višak“, tko bi ih onda liječio?

    4. Nevjerojatno, ali istinito, naša bivša šefica ne poznaje ove zahvate, niti materijal potreban za njih, jer ih sama nikada nije izvodila. Naime, program neurointervencijskih procedura su započeli 2013. upravo dr. Čulo i dr. Kalousek po dogovoru na razini bolnice (prof. Šerić , prof. Vargek i prof. Rotim) o nužnosti tih procedura u našoj ustanovi. Oboje se školujemo vlastitim novcem i o svojem trošku putujemo po Europi i svijetu i stječemo znanje da bi mogli to primijeniti u našoj ustanovi . Uvodimo nove grane liječenja u našu bolnicu ( endovaskularno liječenje rupturiranih i nerupturiranih aneurizma , AVMa . Uvodimo liječenje ishemijskog moždanog udara – vađenje ugrušaka iz krvnih žila mozga) , te naši rezultati ukazuju na sveukupno smanjenje mortaliteta i morbiditeta naših bolesnika , što je prepoznato u Europi – dr.Kalousek postaje voditelj Istočno Europske regije pri Europskom društvu gdje je zahtjev od Europe da se preslika naš model u Rumunjsku , Bugarsku itd. Tako nešto se ne postiže stranačkom iskaznicom, niti krađom materijala.

    5. Zašto smo imali nekompetentnu osobu za pročelnicu, koja se nije pokazala ni kao dobar menadžer? Postavite pitanje onima koji su je imenovali.

    6. Dok je Dijana Zadravec olako optuživala svoje kolege da ne rade dovoljno, te pričala o normi od 10 pacijenata dnevno, mi uopće ne znamo gdje se ona nalazila za vrijeme prve COVID krize (od 3. do 6. mjeseca) prošle godine. Prema nama dostupnim podacima, u cijeloj godini je očitala samo 250 nalaza.

    7. Nakon što tri inspekcije nisu utvrdile niti nastalu štetu niti kriminal, što je sljedeće? Zašto nas DORH ne zove na razgovor, a navodno smo tamo prijavljeni? Podsjećamo da je lažna prijava kaznenog djela također kazneno djelo. Mi smo privatne tužbe za klevetu već pokrenuli i čekamo ročište.

    8. Što se tiče navodno borbe kolegice Zadravec protiv rada u privatnim klinikama, javnost treba znati da je ona sama potpisivala drugim doktorima dozvole za rad privatno, da je sama tražila dozvolu za rad privatno, a sada se predstavlja kao borac protiv toga. Bilo bi licemjerno da to ona zaista misli, međutim ona to radi smišljeno, da bi bacala pijesak u oči i skrenula pažnju sa svojih krimena.

    9. Spremni smo na istragu koja će vještačiti put novca, ali zahtjevamo da se vještači i njeno porijeklo imovine, rad društva kojeg vodi pri Hrvatskom lječničkom zboru i njezinu komunikaciju s dobavljačima opreme, jer imamo razloga sumnjati da smo kolateralne žrtve njenog neuspješnog pokušaja ucjene, stoji u priopćenju koje su potpisali dr. Branimir Čulo i dr. Vladimir Kalousek.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!