Uskok je, na temelju kaznene prijave Pnuskoka, donio rješenje o provođenju istrage protiv šefa Odjela za hitne popravke u GSKG-u Nevena Blaževića zbog primanja mita te vlasnika građevinskih tvrtki Davora Režeka, Marija Jurinića i Slaviše Veljkovića za davanje mita.

Ravnateljstvo policije je priopćilo da je riječ o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju koje su dovršili policajci riječkog Pnuskoka u koordinaciji su Uskokom.

Uskok je, ne navodeći identitete osumnjičenika, priopćilo da 54- godišnjeg Blaževića kao voditelja dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) i predsjednika Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a sumnjiči da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. osiguravao ostalim osumnjičenicima dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

Blažević se, dodaje tužiteljstvo, sumnjiči i kako je požurivao naplatu računa i osiguravao ostalim osumnjičenicima pružanje drugih usluga te da je pritom koristio svoja saznanja o planiranim rekonstrukcijama, sanacijama zgrada i provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana.

Uskok nadodaje da su Režek (49), Jurinić (57) i Veljković (51) zauzvrat Blaževiću isplaćivali proviziju u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla.

Blaževićeva pogodovanja Režeku, Juriniću i Veljkoviću očitovala su se kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača kako bi osumnjičeni vlasnici građevinskih tvrtki mogli prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu.

Uz to, precizira Ravnateljstvo policije, Blažević je s trojicom vlasnika građevinskih tvrtki dogovarao izravno ugovaranje, prioritetno angažiranje kod hitnih intervencija i prioritetnu naplatu izvedenih radova u odnosu na maksimalni zakonski rok.

Blažević se sumnjiči i da je obavještavao Režeka o aktualnim poslovima građevinskih radova i pokazivao mu ponude drugih ponuditelja radi sačinjavanja povoljnije ponude, dok je Režek zauzvrat Blaževiću isplaćivao proviziju i rekonstruirao stan, bez naplate usluge radova.

Uskok naglašava da je Blažević u travnju 2020. zaposlio Režekovu suprugu u GSKG-u putem agencije, dok Ravnateljstvo policije navodi da je Blažević tijekom studenog iste godine ishodio da se Režekovoj supruzi zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Režek je zauzvrat Blaževiću obnovio stan, ističu policija i tužiteljstvo.

Uskok je precizirao da je Blažević s Jurinićem dogovarao dodjelu poslova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG pod uvjetom da mu Jurinić isplati proviziju od 10 posto, kao i da u njegovom stanu obavi radove bez naplate usluge radova.

Blažević je također, ističe Uskok, dogovorio s Veljkovićem dodjelu unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG i prioritetnu isplatu uspostavljenih računa za proviziju od 2,5 posto od vrijednosti ugovorenih poslova.

Uskok zaključuje da je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!