Tužitelj Oleg Čavka obrazlažući prijedlog pritvora za uhićenog Denisa Prcića, ravnatelja Američkog univerziteta BiH kazao je da Tužiteljstvo vodi kaznenu istragu i protiv Osmana Mehmedagića, Melise Belkić Mujkanović i Emira Mujkanovića zbog postojanja osnovane sumnje da su ravnatelju OSA-e nezakonito omogućili stjecanje diplome.

Oni se službeno sumnjiče za kaznena djela pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, zloupotreba položaja ili ovlasti , krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje ili uništenje službene isprave, piše Avaz.ba.

Istragom je utvrđeno da je Prosvjetni inspektorat Republike Srpske u studenom 2019. godine, poništio diplomu Fakulteta za poslovne studije u Banja Luci, izdanu na ime ravnatelja Obavještajno sigurnosne agencije BiH.

Zloupotreba ovlasti

No, kako je rekao Čavka, u momentu kada se navedeni zatekao u situaciji, da dužnost ravnatelja OSA BiH obavlja s neadekvatnom nedostatnom višom stručnom spremom, s obzirom na to da je Zakonom propisana visoka stručna sprema kao preduvjet za obnašanje ravnatelja OSA BiH, svoju vlastitu visoku stručnu spremu Mehmedagić je dokazivao Parlamentu BiH-Odboru za nadzor nad radom OSA BiH dostavljanjem krivotvorene diplome Američkog univerziteta u BiH, pri čemu je dostavljenu krivotvorenu diplomu zloupotrebom ovlasti proizišlih iz odredbi Zakona o OSA BiH i Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH, te je svoju vlastitu diplomu označio oznakom tajnosti i pri tome stavio zabranu daljeg dostavljanja diplome drugim tijelima.

U prijedlogu je navedeno da s obzirom na to da se javne isprave – među koje spadaju i diplome visokoškolskih ustanova, ne mogu označiti tajnim podatkom, navedena radnja poduzeta je s ciljem onemogućavanja istražnih aktivnosti, koje su u tom momentu bile u tijeku, a u pogledu vjerodostojnosti njegove diplome.

Čavka smatra da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu Visoke stručne spreme s kojom je imenovan i vršio dužnost OSA, iako njegov ravnatelja a stvarna stručna sprema, VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije dovoljna za imenovanje.

– Mehmedagić je na ovaj način nezakonitim vršenjem dužnosti ostvario imovinsko-pravnu korist u iznosu većem od 100.000 maraka napisao je u prijedlogu za određivanje pritvora Čavka.

Ne želi predati matične knjige

Inače, Čavka je danas potvrdio ranije navode „Avaza“ da je Prcić uz pomoć suradnika istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića. Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana.

Čavka je rekao da je riječ o krivotvorenom dokumentu.

– Stanice M i N su istrgnute a na njihovo mjesto ubačene nove i umjesto koncem zalijepljene ljepilom. Rukopis kojim je ispisano Mehmedagićevo ime pokušaj je imitacije rukopisa prijašnje zaposlenice Dijane Husić. Redni broj 7 bio je Damir Mujaković, a u izmijenjenim stranicama ubačeno je ime Osmana Mehmedagića – kazao je Čavka.

Kako je rekao ne postoji nijedan dokaz da je on bio student u ovoj ustanovi te da osumnjičeni Prcić i dalje policiji i tužiteljstvu ne želi predati matične knjige kao i dosje o Mehmedagiću.

Pojasnio je da nisu pronađene matične knjige, knjiga izdanih diploma, kao ni dosje studenata.

Čavka je ustvrdio da je takvu krivotvorenu diplomu Mehmedagić dostavio Povjerenstvu za nadzor nad radom OSA-e koja je od njega tražila dokaz o visokoškolskom obrazovanju.

Međutim, tu diplomu Mehmedagić je proglasio tajnom, a Čavka tvrdi da je stavio “oznaku tajnosti na nešto što je javni dokument” a da je razlog da onemogući bilo kakve istražne aktivnosti.

Tužiteljstvo smatra da je ove radnje Mehmedagić pokrenuo nakon što mu je Inspektorat Republike Srpske poništio diplomu Fakulteta za poslovne studije u Banjoj Luci.

– Pošto se našao na poziciji ravnatelja OSA bez odgovarajuće spreme on je priložio krivotvorenu diplomu Američkog univerziteta u Tuzli. Međutim, prije toga, on je u 2019.godine upisao Pravni fakultet u Kiseljaku – Travniku (Kod Bime), ali se u ožujku 2020.godine ispisao. Razlog je taj što je već osigurao krivotvorenu diplomu koju je priložio Povjerenstvu za nadzor nad radom OSA-e – naveo je tužitelj i dodao da je Mehmedagić s poništenim studentskim indeksom koji je putem Službenog lista proglasio izgubljenim upisao Fakultet za poslovne studije Banja Luka.

Pravo je pitanje zašto je Mehmedagić ako je već imao diplomu Pravnog fakulteta, ponovo upisao pravo, ali ovoga puta u Kiseljaku.

Što kaže obrana

Tužitelj Čavka je naglasio da je Prcić tijekom istrage odbijao svaku vrstu suradnje s policijom i inspekcijom, da je odbio dati dokumente MUP TK o Mehmedagićevom eventualnom školovanju navodeći da je suradnik OSA-e i da “ne može bez odobrenja Mehmedagića ustupiti diplomu.”

– Prcić je tijekom inspekcijskog nadzora u Tuzli odbio inspektorima dozvoliti uvid u matične knjige, kao i da ih kopiraju. Tako je omogućio Osmici da bez validne diplome obnaša dužnost ravnatelja OSA-e – rekao je Čavka.

S druge strane obrana je ustvrdila da nema osnova da se Mehmedagiću i njegovoj suradnici Melisi Belkić Mujkanović odredi pritvor.

Prcićev odvjetnik Miroljub Radomirović kazao je da je prijedlog Tužiteljstva BiH neosnovan, kazavši da Sud BiH nije ni nadležan za ovaj postupak. Zanimljivo je, kako piše Avaz, da više izlaganje temeljio na obrani Osmana Mehmedagića, nego samog Prcića.

Mujkanovićeva odvjetnica je istaknlak da njena klijentica nije iznosila nikakve dokumente iz Univerziteta, nego da je riječ o stolnjacima za svadbu “jer se narednih dana udala”.

/HMS/

error: Content is protected !!