U meksičkoj državi Tlaxcala 18 političara s popisa stranke lijevog centra Fuerza Por Mexico prije izbora registrirali su se kao žene unatoč tome što su muškarci.

To se dogodilo zbog sustava spolnih kvota prisutnog u Meksiku, koji zahtijeva da na popisu svih političkih skupina određeni postotak na izborima čine žena. Na temelju toga, izborno povjerenstvo odbilo je registraciju tvrtke Fuerza Por Mexico u Tlaxcali i naložilo uključivanje žena. Umjesto da odstupe, 18 političara kandidiralo se na izborima registrirajući se kao žene.

Stvarno stanje nečijeg spola nije važno povjerenstvu i “izjava kandidata da je žena ne može se pravno dovesti u pitanje”, piše RMX. Zanimljivo je da prezimena 18 kandidata nisu javno otkrivena jer su podatci o spolovima rezervirani samo za izborno povjerenstvo.

Zašto se takvi navodi ne mogu preispitivati?

Muškarci sudjeluju u ženskim sportovima po istim pravilima i iskorištavaju svoje prirodne fizičke prednosti. Na temelju tih istih pravila, muškarci koriste ženske svlačionice, toalete i saune. Na temelju istih pravila, silovatelji izdržavaju kazne u zatvorima za žene. Sve što treba je izjava koja nema ništa zajedničko sa stvarnošću, ali “ne može se pravno dovesti u pitanje”. Njihove izjave nije moguće provjeriti, dovoljno je samo da se osobno identificiraju kao osoba drugog spola.

Podsjetimo, i Hrvatska ima određene spolne kvote na kandidacijskim listama te političke stranke imaju obvezu poštivanja načela ravnopravnosti spolova prilikom sastavljanja kandidacijskih lista.

Na ovo ih obvezuje Zakon o lokalnim izborima (čl. 9. st.3.) te Zakon o ravnopravnosti spolova (čl. 15. st. 1.) gdje se navodi da su političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji kandidata i kandidatkinja dužni voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. Neravnotežom se smatra podzastupljenost jednog spola niža od 40 posto.

Ova zakonska odredba odnosi se isključivo na kandidacijske liste za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave (županijske skupštine, gradska vijeća i općinska vijeća), a ne na izvršna tijela (župani/ce, gradonačelnici/e, načelnici/e općina te njihovi/e zamjenici/e). Za nepoštivanje odredbe određuje se kazna od 40 tisuća kuna za izbore za članove gradskih vijeća i županijskih skupština, odnosno od 20 tisuća kuna za izbore za članove općinskih vijeća.

Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) nedavno je istaknuo značaj primjene izbornih kvota u zemljama članicama EU (Statistical brief: gender balance in politics, 2020.), ukazavši da se u zemljama (11) koje imaju propisane kvote, udio žena u nacionalnim parlamentima od 2004. godine do danas gotovo udvostručio; povećao se za 16% (18% → 34%). S druge strane, u zemljama koje nemaju propisane kvote, udio žena u nacionalnim parlamentima u istom razdoblju se povećao u znatno manjem omjeru – za 6% (25% → 31%).”

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!