U Francuskoj se održava prvi krug regionalnih izbora. Najvažnije je to ispitivanje snaga uoči predsjedničkih izbora iduće godine na kojima će predsjednik Macron nastojati osigurati novi mandat. Izbori su test i za desnicu, njihovu čelnicu Marin Le Pen i njezin umjereniji imidž. No sve prognoze mogao bi pomutiti rekordno nizak odaziv.

Francuska demokracija u krizi. Nikada manji odaziv na biralištima, građani nezainteresirani, umorni od pandemije, željni sunca i društva, ali očito ne i politike.

– Došla sam u grad na ručak i tek sada shvatila da su izbori. Mislim da neću izaći na glasanje. Iskreno rečeno, ni ne znam koji se to izbori održavaju, kaže Marylin Malric, inženjerka.

Regionalni se izbori održavaju svakih šest godina, a regije imaju ograničene ovlasti jer je Francuska i dalje snažno centralizirana država. I uvijek se znalo čemu služe lokalni izbori.

– Glavno pitanje trebalo bi biti ono koje se bavi lokalnim temama – socijalnim problemima, ali isto tako i zaštitom okoliša jer to je problem naše generacije. Svaka regija suočena je na svoj način s posljedicama pandemije i to je važno pitanje, rekla je Arianne Napoli, djelatnica u marketingu.

No vremena se mijenjaju, baš kao i političke silnice u Francuskoj. Nema više one stroge podjele na lijeve i desne, pa se tako mijenjaju i izborni programi – što mnoge birače ostavlja u čudu.

– Kada vidim da lokalni političari govore o zakonu o policiji, odnosno sigurnosti, ne sviđa mi se taj pristup. To nije tema za regionalne izbore, to je tema za predsjedničke. Ne smijemo miješati ovlasti, rekao je Emmanuel Barraud, režiser.

Donedavno zakleta ultradesničarka, Marine Le Pen, promijenila je retoriku, naučila je gdje je griješila u prethodnim kampanjama, ali i dalje igra na kartu nacionalnog ponosa i sigurnosti Francuza od stranaca. Potpuno suprotno od predsjednika Macrona.

– Mislim da bi birači vrlo lako mogli kazniti Macrona na ovim izborima jer kandidati koje je predložio nisu snažne političke osobe. Ali njihovi programi imaju svoju snagu i ideju, kazao je Brice Teinturier, ravnatelj ISPOS-a.

Uz tako slab odaziv glasača, nema problema oko prebrojavanja pa bi se uskoro trebali znati i rezultati prvog kruga regionalnih izbora. Oni su test za predsjedničke izbore, koji će pokazati ima li Macron i dalje potporu birača.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!