Odlične vijesti iz Kube, zemlje s tradicionalno jakim medicinskim i biotehnološkim sektorom. Objavili su da njihovo cjepivo protiv koronavirusa Abdala – ima 92-postotnu učinkovitost nakon treće doze. Kuba je inače zabilježila gotovo 170 tisuća zaraženih i oko 1200 preminulih od početka pandemije.

Ispitivanja su obavljena prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, slobodno se može govoriti o još jednom kubanskom medicinskom čudu.

Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što su vlasti objavile da je još jedno domaće cjepivo, Soberana 2, učinkovito 62 posto nakon druge od tri predviđene doze. Ovoga tjedna država bi mogla dati i formalnu dozvolu za izvanrednu uporabu i Abdale i Soberane 2, dvaju od pet cjepiva na kojima se trenutačno radi, a koja su dosad bila u poodmakloj fazi kliničkog ispitivanja.

– Imate rezultate nakon 13 mjeseci, u zemlji koja je zbog pandemije postala još izoliranija. Financijski progon naše zemlje pojačao se. Učinili su sve moguće da na Kubu ne stigne ni kap goriva, kao ni lijekovi, rekao je Miguel Diaz-Canel, kubanski predsjednik.

Komunističke vlasti nisu željele uvoziti cjepivo, i ovaj put oslonile su se na vlastitu pamet. Rizik se isplatio. Kuba je i opet dokazala svoju znanstvenu izvrsnost. Zahvaljujući izvozu cjepiva otok desetljećima puni proračun devizama, kubanski biotehnološki sektor jedan je od jamaca opstanka režima. Jedno cjepivo proizvedeno je u Centru za genetički inženjering i biotehnologiju, iza drugog stoji državna biofarmaceutska tvrtka…

– Postizanje 62-postotne učinkovitosti cjepiva Soberana 2 nakon dvije od tri doze doista ulijeva nadu jer riječ je o rezultatu dobivenom u uvjetima širenja mutacija virusa. Govorimo o učinkovitosti ne samo protiv izvornog soja nego i protiv kombinacije sojeva koji se trenutačno šire Havanom, rekao je Vicente Verez Bencomo, direktor Instituta za cjepiva Finlay.

Kuba se inače suočava s najvećim valom zaraze od početka pandemije, svaki dan sve je više novooboljelih. Razlog – pojava zaraznijih sojeva. Iznimka je Havana, u kojoj je broj zaraženih ipak prepolovljen s 800 dnevno otkad su vlasti prije mjesec dana pokrenule masovnu eksperimentalnu primjenu Abdale, ali i uvele strože epidemiološke mjere.

– Vlasti provode stroge mjere. Obvezno je nošenje zaštitne maske, u redovima se čeka na cijepljenje, policijski sat počinje u 21 sat. To znači da nema mnogo zabava i mjesta na kojima se koronavirus može prenijeti. Rezultate daje i kampanja za cijepljenje, rekao je Joel Quisnoa, stanovnik Havane.

Od 11 milijuna i 200 tisuća Kubanaca trima dozama cijepljeno je njih oko 4,5 posto. Cilj je cijepiti cjelokupno stanovništvo do kraja godine. Nakon toga mogao bi početi izvoz kubanskog cjepiva, za koje su interes iskazali, među ostalima, Argentina, Meksiko, Vijetnam i Venezuela. Iran čak sam provodi posljednju fazu kliničkog ispitivanja Soberane 2.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!