Sufinanciranje kupnje prve nekretnine, plaćanje prijevoza učenika, financiranje nabave udžbenika, pokretanje novih poslovnih zona i projekata u cilju zapošljavanja mladih obitelji – samo su neke od mjera kojima se niz općina i gradova u BiH vodi kako bi zaustavili i u konačnici preokrenuli neke demografske trendove koji su bili prisutni proteklih godina, piše Večenrji list BiH.  Primjer su Stolac, Čapljina i Ljubuški, tri lokalne samouprave u Hercegovini koje kroz projekte usmjerene k stvaranju novih radnih mjesta, ali i olakšavanju uvjeta života mladim obiteljima, rade na poboljšanju demografske situacije.

Poljoprivreda i turizam

Stjepan Bošković, načelnik općine Stolac, rekao je u izjavi za Večernji list da je postupak deložacije zaustavljen, a postoje primjeri povratka onih koji su ranije napustili općinu. Navodi da procjene određenih organizacija o trendu napuštanja obitelji iz ove općine nemaju nikakve veze sa stvarnošću. U kontekstu zaustavljanja trenda odlaska, Općina Stolac je u proteklom razdoblju povukla niz poteza, počevši od provedbe infrastrukturnih projekata do koraka u poljoprivredi i turizmu, kao i intenzivirajući proces u poslovnoj zoni Hodovo . Dubrovačka visoravan uskoro će se postaviti kao prostor za aktivniju poljoprivrednu proizvodnju. To će zasigurno biti posljedica realizacije kapitalnog projekta dovođenja vode na Dubravsku visoravan, što sa sobom donosi mogućnost da veći broj obitelji obrađuje zemlju.

Grad Čapljina povukao je niz hvalevrijednih poteza usmjerenih na jačanje demografske situacije. Sufinanciranje doktorskih studija, kao i pomoć mladima u kupnji prvog stambenog imanja samo su neke od demografskih mjera koje Čapljina provodi, rekao je gradonačelnik Smiljan Vidić. Prema njegovim riječima, ova lokalna samouprava na poseban način brine o mladima, a jedan od primjera je nedavno zapošljavanje 83 pripravnika, što je značajan broj ako uzmemo u obzir činjenicu da nisu sve općine i gradovi u Hercegovini primi ovaj broj. Čapljina također sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima, u potpunosti financira prijevoz učenika, kupnju knjiga za učenike, a tu su, naravno, i stipendije. U gospodarskom smislu Čapljina intenzivno radi na osposobljavanju gospodarske zone Zvirovići, a koja će, s obzirom na blizinu autoceste, Luke Ploče, željeznice te Zračne luke Mostar, biti najkonkurentnija u okružju. Grad Ljubuški provodi niz demografskih mjera u cilju olakšavanja uvjeta života u lokalnoj zajednici i poticanja pozitivnih demografskih trendova. Gradonačelnik Vedran Markotić ističe kao primjer činjenicu da svaka rodilja od Grada Ljubuškog dobije 500 KM novčane potpore za novorođeno dijete. – U jednoglasno izglasanom proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu prvi put su za namjenu pomoći mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine predviđena sredstva u iznosu od 200.000 maraka – objasnio je Markotić.

Potpora investitorima

U kontekstu gospodarstva Gradsko vijeće usvojilo je izmjene i dopune odluke o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevinskom zemljištu u gospodarskim zonama Zvirići i Mostarska Vrata pa sad Grad Ljubuški investitorima koji se odluče ulagati u Ljubuški pruža financijsku potporu do čak 90% uloženog novca u kupnju zemljišta. Mjera je naišla na plodno tlo pa su ranije potpisali ugovore s Mesnom industrijom “Braća Pivac”, kao i njemačkom tvrtkom Simtech. 

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!