Po saznanjima da je u Županiji Sarajevo došlo do poskupljenja ulja, kao osnovne životne namirnice koja se nalazi na Listi proizvoda na koje se odnosi ograničenje marže u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine, više timova županijskih tržišno-turističkih inspektora provelo je kontrole poštivanje navedenih propisa u maloprodajnim objektima na području ŽS.

Provedenim kontrolama primjene Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode Vlade FBiH od 10. travnja 2021. godine, u jednom slučaju je utvrđeno odstupanje prilikom kalkulacije cijene ulja, što predstavlja prekršaj po članu 4. Zakona o kontroli cijena. Iz navedenog razloga inspektori su djelovali izdavanjem dva prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 1.250 KM.

U postupku provedenih nadzora inspektori su, na osnovu izjava trgovaca, došli i do saznanja da je kao posljedica pandemije na globalnom tržištu došlo do povećanja cijena uljarica, što za posljedicu ima i povećanje cijene ulja kod proizvođača, odnosno povećanje cijene ulja kod dobavljača, a što u konačnici rezultira i većom cijenom ulja na domaćem tržištu, iako se trgovci pridržavaju Odluke Vlade FBiH o ograničenju maržnih stopa.

Iz navedenog razloga inspektori će, s ciljem zaštite interesa krajnjeg potrošača, osim u maloprodaji kontrole primjene navedene odluke nastaviti i u veleprodaji, kao i kod dobavljača na području Županije Sarajevo.

– Podsjećamo i da su na Listi proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena, a koja je utvrđena Odlukom Vlade FBiH, nalaze pšenično brašno i sve vrste kruha od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m, svježa jaja, šećer kristal bijeli, sol za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu uporabu za djecu i odrasle, deterdžent za rublje u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun – navode iz Županijske uprave za inspekcijske poslove.

U okviru svojih nadležnosti inspektori tržišno-turističke inspekcije ŽS u svakodnevnim nadzorima provode kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština, o čemu svakog mjeseca izvještaje dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine i Ministarstvu privrede ŽS, navodi se.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!