Uvođenje jedinstvene bh. valute bio je vrlo složen proces s obzirom na iskustva s nestabilnošću valuta iz prethodnog razdoblja, izazov je bio izgraditi povjerenje bh. građana u novu domaću valutu.

Naziv za domaću valutu Konvertibilnu marku, inspiriean je njemačkom markom koja se koristila na području cijele Bosne i Hercegovine i čija su pouzdanost i stabilnost upućivali da će i novonastala valuta koja sadrži riječ marka i vezana je za nju biti prihvaćena među svim stanovnicima, prenosi Avaz.

S ciljem da se stekne povjerenje građana dodata je i riječ konvertibilna, što upućuje da CBBiH osigurava njezinu zamjenjivost (konvertibilnost), i tako smo dobili puni naziv današnje valute. Tako se u početku Konvertibilna marka vezala za njemačku marku, i to po tečaju 1 KM = 1 DEM. Kasnije, povlačenjem njemačke marke iz opticaja, KM je preuzela tečaj njemačke marke prema euru – jedna konvertibilna marka za 0,51129 eura, odnosno jedan euro za 1,95583 konvertibilnih maraka.https://da9e0f81bda8283480a44f316609ded6.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Zbog monetarne politike i zajamčene stabilnosti KM je vrlo brzo postala dominantno sredstvo u gotovinskim transakcijama, a do kraja 1999. godine postala je i jedino sredstvo plaćanja.

Na novčanicama KM su uvaženi bh. književnici i motivi karakteristični za narode naše zemlje; fragmenti stećaka, knjiga, olovka, naočale, glazbeni instrument i slično.

Prve novčanice je tiskala francuska tiskara Francois-Charles Oberthur, a tiskanje je plaćeno donacijom Francuske vlade. Tijekom svih ovih godina, jedno je uvijek sigurno: vrijednost konvertibilne marke, izražena u euru, nikad nije dovedena u pitanje. Centralna banka Bosne i Hercegovine novčanice domaće valute stavlja u i povlači iz opticaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o CBBiH, a što znači da svaka novčanica i kovanica KM-a ima novčano pokriće u eurima.

Novčanice u apoenima 20 KM, 50 KM i 100 KM puštene su u opticaj 27.  srpnja 1998. godine, a novčanice apoena 200 KM u 2001. godini. CBBiH je nadležna da osigura zadovoljavajući kvalitet novčanica u opticaju i aktuelne zaštitne elemente. CBBiH redovno prati razvoj zaštitnih obilježja novčanica i kovanica, te se rukovodi i primjenjuje tehnološki važeće standarde u zemljama Europske unije, a koje se odnose na kvalitetu, vijek trajanja i zaštitne elemente KM. Tako su u proteklih 20 godina iz upotrebe povučene novčanice konvertibilne marke u apoenima od 50 feninga (ožujka 2003.), 1 KM (prosinca 2008.) te 5 KM (prosinca 2009.).

Novčanice konvertibilne marke sadrže četiri različita stupnja zaštite od krivotvorenja: zaštitna obilježja za javnost, koja se mogu provjeriti bez ikakve opreme, zaštitna obilježja za stručne osobe, koja su vidljiva samo uz pomoć odgovarajuće opreme,
strojno čitljiva obilježja koja prepoznaju uređaji za brojanje i sortiranje novca, te zaštitna obilježja koja su namijenjena isključivo za provjeru na uređajima u CBBiH.

Od prvog dana do danas, količina KM gotovog novca je u stalnom porastu. U lipnju 1998. u opticaju je bilo 83 milijuna KM, dok je dvadeset tri godine kasnije u financijskim tijekovima BiH je pet milijardi KM, što najbolje govori o povjerenju stanovništva u domaću valutu.

Konvertibilna marka je državotvorna činjenica i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sustava. Stabilnost domaće valute je prva zadaća CBBiH i mjera za uspješnost našega rada.

Stabilnost valutnog odbora i domaće valute kao ključni faktor ekonomske stabilnosti u zemlji, prepoznalo je stanovništvo, a potvrdile i međunarodne financijske institucije, MMF, Europska unija i međunarodne agencije prilikom procjene suverenog kreditnog rejtinga za Bosnu i Hercegovinu.

U posljednje 23 godine puno toga se promijenilo, ali ne i stabilnost konvertibilne marke i povjerenje bh građana u nju. Hvala vam za povjerenje, navode iz CBBiH.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!