Smirivanjem stanja s pandemijom, Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar vratila se u normalan režim rada, svi odjeli rade punom parom, 12 operacijskih dvorana djeluje u punom kapacitetu, a liječnici pokušavaju nadoknaditi sve ono što je bilo zaustavljeno zbog pandemije. Gost Dnevnika Radiotelevizije Herceg Bosne bio je ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić koji se osvrnuo na niz aktualnih tematika, utvrdivši kako očekuje da će redovi za čekanje biti smanjeni sada kada se radi bez posebnih zastoja, piše Večernji list BiH.  

Verifikacija centra

Potvrdio je kako su prije mjesec dana verificirani kao transplantacijski centar za kardiokirurgiju te pripremaju prvu operaciju transplantacije srca. U kontekstu operativnih zahvata osvrnuo se na iznimnu kvalitetu kojom bolnica može stati uz bok s drugima u okruženju. – Održavamo Kirurške dane i radimo sve kao i bilo koji centar u svijetu – kazao je. Također je komentirao i nedavnu uspješnu operaciju djeteta koje je rođeno bez mokraćnoga mjehura, objasnivši kako imaju kolegu koji je najbolji u svijetu, a to je profesor Radoš Đinović koji je na Kvesićev poziv došao u Mostar i operirao dijete. Kvesić je naglasio kako je u COVID bolnici situacija stabilna. Prisjetio se stanja od ranije te je naglasio kako je treći val bio težak, pet puta teži u odnosu na prva dva. – Hvala Bogu, izdržali smo. Bolnica se sada vraća u normalu. U fizičkom smo je smislu normalizirali, svi odjeli su na svom mjestu. Sve ambulante poliklinike rade redovito, operiramo sve – kazao je ravnatelj Kvesić. Potvrdio je kako je, primjerice, što se tiče dječje kirurgije u mjesec dana izvršeno više operacija nego u cijeloj godini. – Ortopedija ima oko 400 osoba koje čekaju na operaciju, ali stići ćemo. Mislim kako ćemo se za nekoliko mjeseci vratiti u normalnu kolotečinu ako nas ne zadesi novi udarac. A kako se cijepimo, bojim se da će ga biti – naveo je Kvesić. Upozorio je kako je BiH najlošija po cijepljenju u Europi, kazavši kako je to strašno. Ipak je izrazio nadu da će po pitanju dostupnosti cjepiva u BiH stanje biti bolje. – Raspoloženje ljudi po pitanju cijepljenja daleko je od dobroga, što me zabrinjava i zaprepaštava. Jedini spas ovoga trenutka je cjepivo – poručio je Kvesić.

Pomoć bolnicama

Kad je riječ o gubicima prouzročenim pandemijom, Kvesić je naveo kako je procjena ekonomske službe da ih je pandemija stajala oko 15 milijuna KM. Potvrdio je da su dobili pomoć federalne Vlade, vlada HNŽ-a i ZHŽ-a te su uspjeli nadoknaditi oko 60% štete. Osvrnuo se na federalno zakonsko rješenje o konsolidaciji zdravstvenih ustanova koje nije usvojeno u Parlamentu, upozorivši kako se i tu pokazalo kako u svemu, nažalost, imamo politiku. Zakon o konsolidaciji pokriva, objasnio je, sve bolnice u FBiH te u sebi nosi oko 360 milijuna KM olakšica za sve bolnice, čime bi se smanjili njihovi dugovi. •

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!