Dužnosnik UN-a rekao je da je moguće da je oko 300 migranata izgubilo život u nedavnom prevrtanju broda blizu jemenske obale.

Rezidentni i humanitarni koordinator Ujedinjenih naroda David Gressly nije otkrio detalje, no pretpostavlja se da se referirao na incident u kojemu je ovaj mjesec more izbacilo tijela na obalu jemenskog Crvenog mora kod mjesta Ras al-Arah, nakon što je migrantski brod potonuo u priobalju.

UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) ovaj incident je prijavila na Twitteru 14. lipnja. Komentari Gresslyja naglasili su rizike dugogodišnje migrantske rute od Afričkog roga prema bogatim zaljevskim zemljama u potrazi za poslom.

“Ne znamo broj”
“Znamo da je postojao brod koji je prevozio migrante i koji se prevrnuo, oko 200 ili 300 ljudi vjerojatno je nestalo, ne znamo broj”, rekao je.

“U jemenskoj pokrajini Saada, preko koje migranti pokušavaju prijeći u Saudijsku Arabiju, postoji oko 2000 migrantskih zatvorenika koji trebaju pomoć i podršku”, dodao je Gressly.

Opasno putovanje morem od zemalja Afričkog roga, među koje spadaju Etiopija, Eritreja, Somalija i Džibuti, vodi ljude preko Jemena u Saudijsku Arabiju. Utapanja na ruti kojom upravljaju krijumčari su učestala.

Jemen, najsiromašnija zemlja Arapskog polutoka, zaglibio je u ratu otkad je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala protiv pokreta Huti 2015. godine, dok se 80 posto jemenske populacije oslanja na pomoć u preživljavanju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!