Srbija na svom putu prema EU-u treba pokazati suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima i pokazati volju za ispunjavanje svih potrebnih kriterija, izjavio je u utorak u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman”.

“Od Srbije se traže jasni odgovori, prije svega suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima”, rekao je.

Srbija treba pokazati političku volju za ispunjavanje svih onih kriterija i reforme te posvećenost europskim integracijama, rekao je Grlić Radman, prenosi Hina.

“U tom smislu gledamo na područje vladavine prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločina, suradnju s međunarodnim kaznenim sudom, priznavanje genocida u Srebrenici, jačanje dobrosusjedskih odnosa kako s članicama EU tako i onima izvan EU-a”, rekao je Grlić Radman.

Na marginama sastanka Vijeća za opće poslove u utorak su se u Luxembourgu održale dvije međuvladine konferencije o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, ali bez otvaranje ili zatvaranje ijednog poglavlja.

Tzv. političke međuvladine konferencije o pristupanju nova su pojava koja ranije nije postojala, a predviđene su novom metodologijom pregovora o proširenju EU-a.

Do sada su se međuvladine konferencije organizirale isključivo za otvaranje ili zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Ovaj put ni Srbija ni Crna Gora neće otvoriti na zatvoriti nijedno poglavlje, odnosno ni jedan pregovarački klaster.

Nova metodologija ne predviđa više otvaranje poglavlja pravne stečevine pojedinačno, nego su ona podijeljena u sedam srodnih skupina, tzv. klastera. To znači da zemlja koja pregovora mora imati ispunjene uvjete za otvaranje ili zatvaranje u svim poglavljima jednog klastera i onda se ta poglavlja istodobno otvore ili zatvore, kada se države članice slože da su uvjeti za to ispunjeni.

Crna Gora do sada ima sva otvorena poglavlja, a samo tri privremeno zatvorena.

Srbija ima 18 otvorenih i dva zatvorena poglavlja. Pregovori sa Srbijom u potpunom su zastoju, već dvije i pol godine nije otvoreno ni zatvoreno nijedno poglavlje.

BiH, Kosovo, Sj. Makedonija i Albanija

Hrvatski ministar je rekao da Hrvatska podržava viznu liberalizaciju za Kosovo. Također je istaknuo želju da se što prije razgovara o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, koja treba promijeniti izborni zakon kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i građana.

Još uvijek nema suglasnosti za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Bugarska zbog bilateralnih pitanja blokira Sjevernu Makedoniju, a zemlje članice EU ne žele razdvajati dvije zemlje nego žele da obje istodobno otvore pregovarački proces.

/Hina/HMS/

error: Content is protected !!