Ako se ova rezolucija o Bosni i Hercegovini usvoji bez spominjanja konstitutivnosti triju naroda, Europski parlament će glasati protiv Daytonskog mirovnog sporazuma – poručuje Željana Zovko, HDZ-ova europarlamentarka i potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku (AFET) Europskog parlamenta. Rasprava o izvješću o BiH, koje je uz protivljenje triju hrvatskih zastupnika prošlo na AFET-u bez spominjanja konstitutivnih naroda, sinoć je bila planirana na plenarnoj sjednici EP-a u Bruxellesu, gdje se u četvrtak o tome očekuje konačno glasanje. Još je moguće da se, budu li izglasani neki amandmani koji nisu prošli na AFET-u, u tekst rezolucije ubaci konstitutivnost naroda, koncept koji je iznimno važan Hrvatima, ali izglednije je da ti amandmani ne prođu.

Sporni prijedlozi zelenih

Od upućenih izvora neslužbeno doznajemo da je na jednom sastanku iza zatvorenih vrata, na kojemu su sudjelovali vanjskopolitički koordinatori u ime svih klubova zastupnika, Željana Zovko iznijela opaku usporedbu kad je shvatila da klub zelenih, ali i neki iz kluba socijalista, snažno inzistiraju na tome da se zaustavi spominjanje konstitutivnih naroda. Zovko nam nije željela potvrditi te neslužbene informacije, no navodno je kolegi iz redova zelenih, Nijemcu Reinhardu Buetikoferu, rekla da se takvim ukidanjem ustavnog koncepta naroda bavio i Slobodan Milošević na početku raspada Jugoslavije.

Buetikofer je navodno odmah zatražio ispriku, no nema informacija da ju je i dobio. Ne samo da se u srijedu činilo da amandmani koji spominju konstitutivnost naroda u BiH nemaju dovoljnu potporu u EP-u, nego su se na plenarnoj sjednici pojavili i amandmani kojima bi se, budu li usvojeni, prozivalo Hrvatsku za ilegalne “pushbackove”, tj. nasilno vraćanje neregularnih migranata iz Hrvatske u BiH, te za kršenje suvereniteta BiH. Ovo prvo, “pushbackove” od strane “susjednih država članica EU” (a BiH graniči samo s jednom takvom) u amandmanu predlaže klub zelenih i njemački SPD-ovac Dietmar Koester.

‘Susjedi krše suverenitet BiH’

Ovo drugo spominje se u amandmanu koji je predložio klub zelenih, a kojim se traži da EP “snažno osuđuje činjenicu da susjedi BiH kontinuirano krše teritorijalnu cjelovitost i suverenitet te zemlje projektima za koje nadležna tijela BiH nisu dala odobrenje, primjerice gradnjom hidroelektrane Buk Bijela na Drini, koju financira Srbija, i polaganjem plinovoda ispod korita Save, što čine hrvatska poduzeća”.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!