Za dobro funkcioniranje Bosne i Hercegovine bitno je da se svi konstitutivni narodi i građani osjećaju dobro, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je po dolasku na summit Europske unije komentirao nastojanja Europske pučke stranke i HDZ-a da se u rezoluciji o napretku Bosne i Hercegovine spomene konstitutivnost triju naroda u BiH. Taj amandman u četvrtak nije dobio većinsku potporu zastupnika Europskog parlamenta.

“Za harmonično funkcioniranje Bosne i Hercegovine dobro je da se sva tri konstitutivna naroda i drugi građani dobro osjećaju. To je ideja koju smatramo dobrom, nije dobro preglasavanje i nije dobar inženjering”, rekao je Plenković.

“Štogod pisalo u toj rezoluciji, bilo bi dobro da se spomenu konstitutivni narodi jer mislim da je to pozitivno. To neće promijeniti činjenicu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda. Ono što je važno jest da se postigne konsenzus oko izborne reforme koja će omogućiti legitimnu zastupljenost sva tri naroda u institucijama i bolje funkcioniranje”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je razgovarao i s autorom izvješća o BiH Paulom Rangelom, portugalskim zastupnikom iz redova EPP-a.

Kaže da je od Rangela doznao da EPP podržava prijedlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima, ali da se tome protive liberali i zeleni te da se čini da ni socijalisti nisu skloni tome.

“Možemo reći da su EPP i HDZ bili za, a ostale političke skupine su bile protiv”, rekao je Plenković.

Plenković dodaje da u rezoluciji u cjelini ima više pozitivnih stvari. Daytonski mirovni sporazum se spominje više puta, spominju se presude Europskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Također se pozdravlja dogovor čelnika HDZ-a BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji je omogućio da se u Mostaru nakon 12 godina održe izbori.

Plenković je istaknuo da političke institucije u BiH i političke stranke trebaju same postići dogovor o reformi izbornog sustava.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!