U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru već dulje od mjesec dana traje priprema nove predstave radnoga naziva „Kroz proces 10-6-1993“.

Predstava je inspirirana događajem koji se 10. lipnja 1993. godine dogodio u Vitezu, na jednom malom dječjem igralištu, prostoru između obiteljskih kuća na kojem su se igrala djeca.

Bilo je primirje između zaraćenih strana, nije se pucalo. U jeku dječje igre na to je mjesto pala granata ispaljena s položaja Armije RBiH. Osmero djece je poginulo. Za taj zločin nitko nije odgovarao, priopćeno je iz HNK Mostar.

Autorica i redateljica predstave je Marina Petković Liker, mostarskoj publici poznata po predstavi „Gnijezdo“, postavljenoj u HNK Mostar 2018. godine, a koja je među ostalim nagradama, osvojila i dva Grand Prixa: u Sarajevu na festivalu „Dani Jurislava Korenića“ Kamernog teatra 55 i Banja Luci na Međunarodnom festivalu glumca ZAPLET 11, gdje je osvojila i nagradu publike za najbolju predstavu.

„Ma koliko nevidljive i zaboravljene u javnosti, tragedije ostaju zapisane duboko u kolektivnoj svijesti i generacijama titraju, utječu, oblikuju svakodnevicu ne samo obitelji žrtava nego i svih nas. Kada bi se moglo pogledati događaju u oči, kada bi se moglo dopustiti da se sve priče ispričaju i sve žrtve pokopaju, a svi počinitelji kazne, možda bi se prekinula nit konstantnog ratnog titranja, možda bi se izliječile bolne pukotine koje su nastale u srcima ljudi i između njih“, kaže redateljica Marina Petković Liker.

Pored glumaca HNK Mostar Roberta Pehara, Jelene Kordić Kuret, Ivana Skoke, Nikoline Marić, Mire Barnjaka i Ive Krešića, u predstavi igraju i Iva Šimić, Ana Franjčević, Ana Ljubić, Mario Knezović i Mirela Mijačank Kordić.

Paralelno s nastankom predstave HNK Mostar producira i dokumentarni film o ubijenoj viteškoj djeci i njihovim obiteljima. U prošloj i ovoj godini, već su obavljena višekratna snimanja u Vitezu.

Dio video materijala iz filma koristit će se u predstavi, a neki elementi predstave ugradit će se u sam film.

Uz Marinu Petković Liker kao redateljicu dokumentarnog filma, u produkciji, među ostalom ekipom, sudjeluju snimatelji Nives Milješić i Jasenko Rasol, dok je za zvuk u filmu i predstavi zadužen Luka Gamulin.

Pored kazališne predstave i dokumentarnog filma, HNK Mostar će s ekipom iz predstave i filma producirati i radio dramu na istu temu.

Predstavu će mostarska publika moći pogledati na daskama HNK Mostar 8., 9., 10. i 12. srpnja 2021. godine. Završetak produkcije radio drame i dokumentarnog filma planiran je u prvoj polovici sljedeće godine.

/HMS/

error: Content is protected !!