U povodu obilježavanja blagdana sv. Ivana Krstitelja, tisuće hodočasnika i ove godine pohodi Podmilačje kod Jajca, jedno od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Do svetišta sv. Ivana Krstitelja, za kojega se veže predaja o iscjeliteljskim moćima pa je Podmilačje još krajem prošloga stoljeća od nekih pisaca dobio epitet “bosanskoga Lourdesa”, pješači i umirovljenik Zvonko Eldić.

Eldić koji je podrijetlom iz Travnika, a trenutno nastanjen u Hrvatskoj, kazao je za Fenu kako u Podmilačje dolazi već godinama, čime nastavlja obiteljsku tradiciju.

– Dolazim u Podmilačje uvijek kad mi to obveze dozvoljavaju. Žao mi je što prošle godine nisam mogao, zbog pandemije koronavirusa, ali ove godine sam uspio. Dolazit ću sve dok me noge drže jer želim nastaviti ovaj lijepi običaj koji su gajili i moji roditelji – ustvrdio je Eldić.

Hodočasnike iz Lašvanske doline put do Podmilačja vodi preko Vlašića, a mještani okolnih sela su im i ove godine nudili okrepu na putu prema svetištu.

Posebnost ovog zavjetnog svetišta je, među ostalim, i u služenju mise, uoči blagdana sv. Ive, koja je namijenjena oboljelima, te veliki broj hodočasnika pješice pređe i više od stotinu kilometara, kako bi molili za zdravlje svojih najbližih i pomoć u teškim životnim situacijama.

Nakon mise s molitvom za bolesnike, večeras će u Podmilačju biti upriličen duhovni i molitveni program, dok će u četvrtak, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, u 11 sati biti služena središnja hodočasnička misa.

Hodočašće sv. Ivi u Podmilačju nalazi se na preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!