U Europskom parlamentu raspravljalo se o izvješću o Bosni i Hercegovini. Većina zastupnika isticala je da budućnost te zemlje ovisi o održivom miru, pomirenju i reformama. Hrvatski predstavnici nisu podržali izvješće zbog toga što se u tekstu ne spominje konstitutivnost sva tri naroda. Parlament će o izvješću glasati sutra.

– Još se ne vidi kako zamijeniti dotrajali Daytonski sustav sustavom primjereniijim jednoj složenoj zajednici koja će biti efikasnije povezana vlastitim različitostima. Pri tome ustavne reforme i reforma izbornog zakonodavstva su ključne za europsku perspektivu. BiH treba biti funkcionalna država svojih konstitutivnih naroda i svih građana temeljena na principima federalizma, suspsidijarnosti i legitimnog zastupanja, rekao je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

– Nažalost nisam mogla podržati ovo izvješće na glasanju na odboru zbog toga što se u tekstu, niti jednom u cijelom dokumentu, nije spominjao pojam konstitutivni narod.To je osnova i bez toga ne možemo nastaviti, rekla je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!