Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA), obratio se medijima prije početka sjednice glavnog odbora ove stranke.

Izetbegović kaže da će sjednica Glavnog odbora potrajati jer su “na stolu” pandemija, migrantska kriza “koju treba preduprijediti pred zimu”, bujanje svesrpskog nacionalizma, odnosi s HDZ-om i Hrvatima, Izborni zakon, zahtjevi entiteta RS da se raspravlja o budućnosti BiH i stanje u SDA.

“Razgovori o Izbornom zakonu sveli su se na dvije stranke, to je desetak parlamentaraca i sigurno nije prava reprezentacija. O Izbornom zakonu i dalje ću razgovarati s gospodinom Čovićem, ali i Nikšićem, Kojovićem, Šarovićem i svima onima koji imaju interese u parlamentu”, izjavio je.

Izetbegović kaže kako se radi o problemu koji dotiče sve ljude u državi, a ne samo  predsjednike SDA i HDZ-a.

“Ja sam postao optimist kad sam čuo od gospodina Čovića da su oni spremni da se funkcija Doma naroda reducira na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, to je za nas krucijalno. Ovo trenutno stanje supremacije domova naroda guši demokraciju u BiH i postojanje multietničkih stranaka koje odgovaraju takvoj strukturi BiH. Mene je to učinilo optimistom, a onda je gospodin Čović odustao od toga. SDA neće odustati”, izjavio je Izetbegović.

Blokada izbora nije realna, kaže Izetbegović, to su sve pritisci.

“Kompletna strategija HDZ-a je pogrešna. Godinama sam upozoravao Čovića i govorio nemojte raditi ovo što radite s Bošnjacima, kada je riječ o odnosu prema IZ-u ili viznom režimu. Mi smo mogli imati 100 tisuća bogatih turista iz Saudijske Arabije koji bi došli u Sarajevo i Mostar. Nemojte zaustavljati gradnju Muzičke škole koju gradi Turska, nije to medresa. Nemojte zaustavljati donaciju prema Ganićevom fakultetu”, izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je zapitao novinare zašto izjednačavaju SDA s HDZ-om i SNSD-om, u čemu je to on isti kao Dodik i Čović.

Komentirao je i izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o tome kako se Srbima brani ono što se Albancima dopušta te mu preporučio da pročita pisanje Kasima Trnke, međunarodno pravo dopušta samoopredjeljenje narodima koji su bili ugnjetavani.

/HMS/

error: Content is protected !!