Najbolji hrvatski bikliclist slobodnim stilom Marin Ranteš nakon osvojene bronce na svjetskom BMX freestyle prvenstvu u francuskom Montpellieru, odamara se ovih dana u rodnom Varaždinu. 

Uspješnog bajkera uhvatili smo na popularnom skate parku gdje često provodi dane kada je kod kuće. Ondje ga vežu posebne uspomene jer upravo je na tome mjestu napravio svoje prve trikove. No, kada kažemo odmor, za Marina to znače dvije stvari – bicikl i trening.

– Najdraži trik mi je trenutno 720 telwick. Znači okrenem se za 720 stupnjeva i još okrenem jedanput bicikl oko njegove osi, rekao je Marin. 

Svjetsko prvenstvo u Francuskoj Marinu je bilo prvo natjecanje nakon teške ozljede ramena koju je slijedila i operacija. Trenirao je tek posljednja tri mjeseca.

– Osjećao sam se super, bolje nego ikad, rame je ko novo, nema nikakvih ozljeda i na treningu sam shvatio da je to to. Znao sam da svoje trikove mogu napraviti bez problema, a sad je to trebalo napraviti u vožnji i uspjelo mi je. Završio sam na trećem mjestu, istaknuo je. 

Marin se inače kao dječak bavio nogometom. Talentiran i spretan s loptom, u nekadašnjem nogometnom klubu Varteks treneri su u njemu vidjeli potencijal. Ipak, s 13 godina, kada je dobio svoj prvi BMX, sve je ostalo palo u zaborav. Danas trenira u Americi, u Sjevernoj Karolini, zajedno s nekim od najboljih bmx vozača na svijetu. Iako u Americi živi svoj san, posljednjih godinu dana nisu bili nimalo laki za mladog Varaždinca. Najprije je pandemija ograničila treniranje i onemogućila natjecanja, nakon čega je slijedila spomenuta ozljeda ramena, a uz sve to zadesila ga je i obiteljska tragedija u kojoj je izgubio oca. Nakon svega izašao je kao šampion i pokazao veliku mentalnu snagu. Najveću podršku imao je u obitelji, majci Sunčici i sestri Rei.

– Obitelj je uvijek bila tu uz mene, to mi je najveća podrška. Daniel Dhrees mi je jedan od najboljih prijatelja iz Amerike, imam u Varaždinu prijatelje, ali obitelj je ta koja me držala da radim ono što najbolje radim, a to je vožnja bicikla. To je ono što volim raditi i oni su bili tu uz mene. I onda kad je bilo najteže, bicikl mi je najsretnije mjesto, i evo uspio sam prebroditi to i ući u nove pobjede, rekao je.

Gorak okus uspjeha u Francuskoj ostavila je vijest kako se Marin nije uspio kvalificirati na Olimpijske igre u Tokiju gdje će se BMX Free Style disciplina prvi put predstaviti. Na njegovu žalost, pandemija je lani zaustavila sva natjecanja baš u razdoblju kada je naš vozač trebao sakupljati bodove za Olimpijadu.

Ipak, 26-godišnji Varaždinac nije klonuo duhom. Iduća olimpijada već je za tri godine.

– Pariz je za tri godine i ja sam spreman. Nema više ozljede ramena, sve stvari koje su se trebale posložiti su se posložile i vjerujem da u Pariz idem sigurno, kaže nam Marin.

Uz sportske vještine, Marin je svoju ljudsku veličinu pokazao fair play potezom zbog kojeg ga je nagradio i Hrvatski olimpijski odbor. Naime, Australcu Loganu Martinu je tijekom vožnje svjetskog kupa puknula guma, a Marin nije oklijevao ni sekunde. Skinuo je kotač sa svojeg bicikla i ponudio ga konkurentu. Logan je s Marinovim kotačem pobijedio, čime je Marina ostavio na drugom mjestu. Zbog tog poteza nimalo ne žali.

– Ako je on bio bolji taj dan s mojim kotačem, zaslužio je pobjedu. Ne žalim i uvijek bi napravio isto, ističe Marin.

Uz ovakav ispravan sportski stav, mentalnu snagu i posvećenost treninzima, Marin će već do Pariza ispuniti svoj dječački san – Olimpijske igre.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!