Slovenska vlada donijela je odluku o donaciji 48.000 doza cjepiva AstraZeneca Bosni i Hercegovini, a danas je na slovenskim graničnim prijelazima počelo eksperimentalno čitanje europskih digitalnih potvrda.

Donacija cjepiva BiH, koja je u teškoj epidemiološkoj situaciji i sa samo 8 posto procijepljenih, humanitarni je i plemenit potez kojim Slovenija postupa u skladu s europskim načelom solidarnosti i suradnje, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar. Prema njegovim je riječima danas na graničnim prijelazima počeo funkcionirati pojednostavljeni sustav čitanja digitalnih potvrda s QR kodom, a od početka sljedećeg tjedna djelovat će u punom opsegu.

Ocjenjujući trenutno povoljnu epidemiološku situaciju u državi, on je istaknuo da je slovenski zdravstveni sustav dobro funkcionirao tijekom trećeg vala epidemije te da je siguran kako bi Slovenija izdržala i eventualni četvrti val ako bi do njega došlo, ali da je najvažnije što opsežnije cijepljenje kako bi se osigurala zdravstvena sigurnost na jesen. Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek pozvao je građane da se što prije cijepe jer je cjepiva dovoljno, upozorivši da je Slovenija u trećem valu imala velik broj zaraženih, uslijed pojave engleskog soja virusa.

Situacija je sve bolja

“Naša je velika želja da cijepimo barem 80 posto stanovništva starijeg od 50 godina”, kazao je Krek dodavši da je i situacija u Sloveniji susjednim državama sve povoljnija.

“Sve susjedne države su u vrlo dobroj epidemiološkoj situaciji, dobro kontroliraju stanje i imaju smanjenu smrtnost”, dodao je Krek. Budući da je 14-dnevna incidencija zaraženih na sto tisuća stanovnika u Sloveniji pala na ispod 50, on je izrazio očekivanje da će Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) cijelu Sloveniju uskoro staviti na tzv. zelenu listu, što će olakšati putovanje, premda je trenutno na karti ECDC-a istočni dio Slovenije u zelenoj, a zapadni u narančastoj zoni.

Prema riječima Kreka, u Sloveniji je s obje doze cjepiva zaštićeno 29 posto populacije i 46 posto odraslih osoba, a manjem odazivu na cijepljenje od željenog pridonijeli su i mediji od kojih su neki izražavali skepsu prema cijepljenju ili kao nepotrebne ocjenjivali vladine mjere. Te su mjere, tvrdi Krek, bile blaže nego u nekim zemljama s boljom epidemiološkom slikom, koje nisu primjenjivale rigoroznije restrikcije.

Glavna infektologinja Bojana Beović, koja sada vodi vladin stručni tim za cijepljenje, ocijenila je na konferenciji za novinare da bi se kao jedna od metoda kako povećati odaziv na masovno cijepljenje u pojedinim sredinama, uz tzv. mobilne timove, moglo one koji dolaze na testiranje na koronavirus uvjeravati da su mnogo sigurniji ako pristanu da se odmah cijepe jer se tako neće trebati uvijek iznova testirati, a moći će slobodnije putovati i sudjelovati u društvenom životu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!