Dobrovoljni darivatelji krvi od velike su važnosti za cjelokupno društvo. Oni su istinski heroji koji svojim nesebičnim činom spašavaju tuđe živote.

Među njima je i Ljubušanka Julka Mlinarević, koja je, kada su u pitanju žene, rekorderka u ovom gradu po broju darovanih doza krvi.

32 darovane doze

Naime, Mlinarević je prvi put darovala krv 22. ožujka 1981. godine, a do danas je to učinila 32 puta.

„Te davne 1981. godine s prijateljicom sam odlučila odazvati se akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je bila organizirana u našem selu, a onda se ta priča nastavila. Sretna sam što sam, ponajprije, zdrava i što mogu, kada god sam u mogućnosti, pomoći drugome u nevolji“, kazala je Mlinarević za Dnevni list.

Dosad je, ističe, tek nekoliko puta bila spriječena darovati krv, a uzrok je bio nizak hemoglobin.

I za vrijeme pandemije koronavirusa, Mlinarević je bila redovit darivatelj, imajući na umu da je u ovom teškom razdoblju bitno ne posustati i odazvati se dobrovoljnim akcijama. Danas njezin primjer slijede i dvojica sinova, od kojih je jedan s oko 35 darovanih doza krvi.

Pogodnosti

„Ponosna sam na njih, osobito jer shvaćaju važnost ovog čina, a možda će i oni nekoga potaknuti da se odvaži i napravi jednu od najhumanijih stvari“, rekla je Mlinarević.

Kao dobrovoljna darivateljica krvi, za 15. darivanje dobila je ručni sat, a dodatnu pogodnost ima i u vidu besplatne markice, odnosno premije zdravstvenog osiguranja.

„Svaki dobrovoljan darivatelj ne očekuje ništa zauzvrat, bez obzira na pogodnost koju može ostvariti. Taj osjećaj ispunjenosti ne može se opisati i nije uvjetovan ničim“ zaključila je Mlinarević.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list

error: Content is protected !!