Španjolska Marca ističe u velikom članku danas Matea Kovačića kao jednog od ključnih igrača hrvatske reprezentacije na ovom Euru, podsjećajući da je na prošlom velikom turniru, Svjetskom prvenstvu u Rusiji, imao samo epizodnu ulogu među Vatrenima, kao i u svom tadašnjem klubu Real Madridu.

– Mateo Kovačić teško da je bio glavni junak hrvatske momčadi koja je stigla do finala Svjetskog prvenstva. S 24 godine i tri osvojene Lige prvaka status rezerve u Real Madridu nije mu dopustio više od sporedne uloge u reprezentaciji. Upravo sjednje na klupi u rusiji natjeralo ga je da razmisli o sebi i svojoj karijeri i budućnosti te odluči napustit Real Madrid. “Moram igrati više, vrijeme je za odlazak”, rekao je u intervjuu za Marcu, piše madridski list te nastavlja:

– Tri godine kasnije vrijeme je pokazalo da je Kovačić donio dobru odluku, od rezerve u klubu i reprezentaciji postao je ključni igrač i u novom klubu Chelseaju i u reprezentaciji Hrvatske. Sada je dodao u svoj riznicu i četvrtu Ligu prvaka, ali je ovog puta, za razliku od prve tri u Realu, bio veoma važan član Chelseaja u pohodu na nju.

Ističe potom Marca njegovu važnu ulogu u Vatrenima u prve tri utakmice u grupnoj fazi Eura:

– On je hrvatski nogometaš koji je najviše pretrčao na Euru, ima iza sebe 29,8 pretrčanih kilometara tijekom grupne faze, u kojoj nije igrao samo 12 minuta. Nezamjenjiv je prvotimac i ključni igrač u fazi građenja igre. On je Modrićev “štitonoša” na sredini terena, lokomotiva momčadi, nogometaš koji svim suigračima pomaže bez obzira imao loptu u nogama ili ne. Kad je riječ o obrani, prvi kreće u presing i podmetne nogu tamo gdje je opasno, a kada dođe do lopte, zahvaljujući svojoj brzini i vještini, brzo je iznosi. Njegova probojnost i vertikalnost, osobine po kojima je ostao u sjećanju i iz dana u Realu, sada su još istaknutije, zaključuje Marca te dodaje kako ga jako puno hvali sadašnji trener u londonskom klubu Thomas Tuchel, čovjek koji je najzaslužniji za “Kovin” igrački preporod.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!