Tko od nas ne voli palačinke? Valjda nitko. Tko bi se bolje osjećao jedući one koje su ipak zdravija verzija i u kojima dobijamo sjajne nutrijente uz slasnost tijesta? Pa valjda svi.
I zato nas je u sezoni tikvica koja je taman krenula, a u kojoj smo ih već “lešavali”, pohali i pekli, oduševio recept za jelo koje se može jesti kao prilog ručku i kao izvrstan doručak ili večera.
SASTOJCI
– 3 jaja
– 350 ml mlijeka
– 100 ml mineralne
– 1 tikvica srednje veličine
– 5 dag masla
– 25 dag oštrog brašna
– sol i papar
– malo nasjeckanog svježeg kopra
– masnoća za pečenje
POSTUPAK
Tikvicu po želji ogulite, operite i naribajte. Posolite je i pustite da stoji 20 minuta kako bi pustila vodu. Zatim je iscijedite.
Razmutite jaja, posolite ih i popaprite. Dodajte brašno, mlijeko i mineralnu vodu i zamiješajte smjesu za palačinke.
Smjesa mora biti malo gušća od one koju inače radimo za tanke palačinke. Ako je prerijetka, dodajte joj malo brašna.
U smjesu ubacite naribanu i ocijeđenu tikvicu i nasjeckani kopar te promiješajte.
Palačinke klasično pecite u tavi. Možete ih poslužiti s umakom od kiselog vrhnja i vlasca.
PIŠE M.P./slobodnadalmacija.hr