Reprezentacija Švicarske priredila je veliko iznenađenje plasiravši se u četvrtfinale Eura nakon što je u susretu osmine finala u Bukureštu boljim izvođenjem jedanaesteraca 5:4 (3:3) pobijedila svjetske prvake Francuze!

Švicarska je povela golom Seferovića u 15. minuti, preokret je kreirao Benzema s dva pogotka u razmaku od dvije minute, u 57. i 59. minuti. Prednost Francuske povećao je Pogba u 75. minuti, no Seferović svojim drugim golom u 81. minuti te Gavranović u 90. minuti odveli su dvoboj u dodatnih pola sata.



U produžetku se rezultat nije mijenjao pa se pristupilo izvođenju 11-eraca prilikom kojega se u tragičara prometnuo Mbappe kojemu je u posljednjoj petoj seriji švicarski vratar Sommer obranio udarac.

Prvo poluvrijeme susreta u Bukureštu nije ponudilo mnogo zanimljivosti, obje reprezentacije kombinirano su uputile samo jedan udarac u okvir gola, a taj je bio i pogodak. Zuber je u 15. minuti dobio loptu na lijevom krilu, poslao ubačaj na peterac gdje je Seferović nadvisio Lengleta i svladao Llorisa.

Iako je rano pala u rezultatski zaostatak, Francuska do kraja prvog poluvremena nije napravila ništa značajno u napadu. Jedini pokušaj vrijedan spomena bio je slobodan udarac Mbappea iz 26. minute koji je prohujao pored vratnice.

Početak drugog poluvremena bio je eksplozivan. Embolo je u 50. minuti prošao po desnoj strani, ali njegovo dodavanje za Seferovića koji je bio u savršenoj poziciji za novi pogodak u posljednji je trenutak presjekao Varane. Samo dvije minute potom sjajni Zuber je ponovno dobio loptu na lijevoj strani, na ulasku u kazneni prostor “počistio” ga je Pavard, a sudac Rapallini je nakon pregleda snimke pokazao na bijelu točku za Švicarsku. Izvođenja kaznenog udarca prihvatio se Rodriguez, a njegov mlaki prizemni udarac u desni kut zaustavio je Lloris.

I kako se to često događa, neiskorištene prilike na jednoj strani vrlo brzo su kažnjene na drugoj. Francuska je nagovijestila preokret u 56. minuti kada je Pogba odlično proigrao Mbappea, no njegov udarac sa 10-ak metara prošao je pored gola.

No, ono što nije zabio, Mbappe je vrlo brzo nadoknadio asistencijom. Griezmann mu je dodao loptu na 20-ak metara od gola, on se odlučio na odigravanje okomite lopte za Benzemu koji je utrčao u kazneni prostor i svladao Sommera.

U 59. minuti već je bilo 2:1 za Francusku. Opet je u akciji bio francuski napadački trojac, Mbappe je petog odigrao za Griezmanna koji je utrčao u kazneni prostor, njegov udarac Sommer je uspio obraniti, ali lopta je pala na glavu Benzemi koji je s metra pogodio nebranjenu mrežu.

Kada je Pogba fantastičnim udarcem sa 25 metara u 75. minuti povisio na 3:1 činilo se kako je dvoboj riješen. Xhaka je blokirao pokušaj Benzeme, no lopta se odbila u noge Pogbe koji je napravio dva koraka prema naprijed, a onda naciljao i pogodio sam gornji lijevi kut švicarskog gola.

Švicarci nisu tako mislili, u 81. minuti Mbabu je ubacio s desne strane, na petercu je ponovno najviši u skoku bio Seferović i svojim drugim golom na utakmici smanjio na 3:2.

Nastavila je Švicarska s agresivnom igrom i to joj je donijelo izjedančenje u 90. minuti. Xhaka je oteo loptu Pogbi na sredini igrališta, proigrao Gavranovića, a napadač Dinama se prvo “lažnjakom” riješio Kimpembeova bloka te potom preciznim udarcem sa 16 metara pogodio donji desni kut za 3:3.

Sudačka nadoknada ponudila je još uzbuđenja, prvo Mehmedi nije uspio primiriti dubinsko dodavanje kad se nalazio na rubu francuskog kaznenog prostora, dok je Coman doslovno u posljednjoj sekundi zatresao gredu šutom sa 20 metara.

Produžetak nije donio većih uzbuđenja pred vratima, Francuzi su imali inicijativu, a najbliži pogotku bili su u 110. minuti kada je Mbappe bio neprecizan nakon što ga je još jednom okomitom loptom uposlio Pogba te u 119. minuti kada je udarac Girouda glavom lijepom paradom zaustavio Sommer, pa se pristupilo izvođenju 11-eraca.

Svih prvih devet izvođača u raspucavanju bilo je sigurno, a onda je loptu uzeo jedan od najskupljih igrača svijeta Mbappe i potvrdio kako ovo nije bilo njegovo natjecanje. Uz to što nije postigao nijedan pogodak u otvorenoj igri, Mbappe nije uspio pogoditi niti s bijele točke, njegov jak udarac u desni kut sjajno je obranio Sommer i odveo Švicarsku među osam najboljih.

Najbolji je to rezultat Švicarske na europskim prvenstvima u povijesti, a ujedno je ovo i prva pobjeda Švicarske u nokaut fazi na velikim natjecanjima nakon Drugog svjetskog rata. Od Eura 2004. Švicarska je sudjelovala na po četiri EP-a i SP-a, na pet od osam tih natjecanja je prošla skupinu, no prvi je put uspjela slaviti i u osmini finala.

Švicarska će u četvrtfinalu u petak od 18 sati igrati u Sankt Peterburgu protiv Španjolske koja je ranije u ponedjeljak u Kopenhagenu svladala Hrvatsku sa 5:3 nakon produžetaka.

SOMMER OBRANIO JEDANAESTERAC MBAPPEU! ŠVICARSKA JE U ČETVRTFINALU EURA!

Mehmedi zabija i peti jedanaesterac za Švicarsku, 8:7

Kimpembe siguran za novo izjednačenje Tricolora, 7:7

Vargasu je umalo Lloris obranio, no Švicarska ponovno vodi, 7:6

Marcus Thuram zabija za 6:6, bio je Sommer na toj lopti, ali bio je to prejaki udarac

Akanji treći izvođač za Švicarsku, i on siguran, Švicarska vodi 6:5

Giroud za Francuze, siguran za 5:5

Schär zabija za Švicarsku, 5:4

Pogba siguran za Francuze, neobranjivo za 4:4

Prvi puca Gavranović, Lloris u jednu stranu, lopta u drugu, Švicarci vode 4:3

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!