Belgijski biciklist Tim Merlier (Alpecin-Fenix) pobjednik je treće etape ovogodišnjeg “Tour de Francea” vožene od Lorienta do Pontivyja u dužini od 182.9 kilometara, dok je njegov momčadski kolega Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Merlier je ciljem prošao ispred još jednog svog momčadskog kolege i sunarodnjaka Jaspera Philipsena (Alpecin-Fenix), dok je treće mjesto zauzeo francuski prvak Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic).

Iako se radilo o ravničarskoj etapi, nije nedostajalo važnih događaja u borbi za ukupni redoslijed, a kao najveći gubitnik najvjerojatnije je izišao Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma), drugi s prošlogodišnjeg “Toura”. Roglič je pao zajedno s gotovo čitavom svojom momčadi oko osam kilometara prije cilja, zadobio ogrebotine kako na ramenu tako i na nogama, a do samoga cilja nije uspio uhvatiti glavnu skupinu pa je izgubio i vrijeme u ukupnom redoslijedu. Za sunarodnjakom i braniteljem naslova Tadejom Pogačarom (UAE Emirates) te pobjednikom iz 2018. Britancem Geraintom Thomasom (INEOS Grenadiers) zaostao je 55 sekundi, a za Ekvadorcem Richardom Carapazom (INEOS Grenadiers) 1:07 minuta.

Usto, Roglič je zbog pada nakon samo 37 kilometara od starta ostao i bez jednog od svojih najvažnijih pomagača, koji mu je trebao pomagati u brdima, Nizozemca Roberta Gesinka koji je zbog ozljeda morao odustati od daljnjeg nastupa. U tom padu je stradao i Thomas, njemu su morali namještati dislocirano rame, no Thomas je nastavio utrku i ciljem prošao u skupini favorita.

I u samoj završnici je bilo nekoiko padova, a u takvoj situaciji najbolje se snašla momčad Alpecin-Fenix predvođena Van der Poelom koji je u žutoj majici vodećeg odlično navigirao i doveo svog sprintera Merliera u dobitnu poziciju.

U ukupnom redoslijedu Van der Poel ima osam sekundi bolje vrijeme od drugog Francuza Juliana Alaphilippea (Deceuninck-QuickStep), odnosno 31 sekundu od trećeg Carapaza.

REZULTATI,

3. ETAPA:

1. Tim Merlier (Bel/Alpecin-Fenix) 4:01:28

2. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Fenix)

3. Nacer Bouhanni (Fra/Arkea-Samsic)

4. Davide Ballerini (Ita/Deceuninck-QuickStep)

5. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain Victorious)

6. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep)

7. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)

8. Cees Bol (Niz/DSM)

9. Anthony Turgis (Fra/TotalEnergies)

10. Max Walscheid (Njem/Qhubeka-NextHash)

11. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) svi isto vrijeme

UKUPNO:

1. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix) 12:58:53

2. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep) +8

3. Richard Carapaz (Ekv/INEOS Grenadiers) +31

4. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma) +31

5. Wilco Kelderman (Niz/BORA-Hansgrohe) +38

6. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) +39

7. Enric Mas (Špa/Movistar) +40

8. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic) +40

9. Pierre Latour (Fra/TotalEnergies) +45

10. Sergio Higuita (Kol/EF Education-Nippo) +52

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!