Bojan Jerbić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje i voditelj Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA rekao je u Dnevniku HTV-a da je put bio dug jer su prije 15-ak godina shvatili značajne znanstveno-tehnologijske promjene koje su ih natjerale da se tehnološki razvijaju. Bez laboratorija nisu mogli dalje, kazao je. 

– Tada zahvaljujući Ministarstvu znanosti i gospodarstvu skupljali smo novac i gradili vrlo vrijednu tehnološku opremu sve dok se nije pojavio europski novac koji nam je omogućio da potpuno razvijemo  ideju  centra izvrnosti, kazao je Jerbić.

Tri laboratorija

– To su laboratorij za računalnu inteligenciju, laboratorij za medicinsku tehnologiju i laboratorij za autonomne sustave. Ovaj za računalnu inteligenciju orijentiran je prema motoričkoj inteligenciji koja je posebno zanimljiva za industrijsku robotiku jer se bavi finim motoričkim pokretima koje nismo svjesni i koje učimo kao mali, kazao je Jerbić.

Potom je opisao medicinskog robota Ronu, za kojeg kaže da je sada u razvoju 5. generacije.

– Razlikuje se od prethodne po tome što je to invazivni robotski sustav, izvodit će invazivne operacije potpuno samostalno u neurokirurgiji. To je novo područje i u tome ćemo biti prvi u svijetu, imamo velika očekivanja, kazao je Jerbić. 

Interes za novi studij robotike

– Interes je ogroman, za prvu godinu smo primili 60 studenata, a prijavilo ih se oko 500, pa ćemo vrlo vjerojatno kvotu za iduće generacije povećati, rekao je Jerbić.

Naglašava da projekti zahtjevaju interdisciplinarnost i naveo da stojari moraju učiti medicinu kao i liječnici strojarstvo.

– Kada govorimo šire o umjetnoj inteligenciji, govorimo i o društvenim znanostima koje su nužne kako bi mogli razvijati robota koji se snalazi u okolini, razumije okoliš i čovjeka, rekao je Jerbić.

Interes za naše proizvode u inozemstvu

– Interes je velik i zato razmatramo start-upove koji bi trebali implementirati nove tehnologije prema tržištu, a CRTA bi trebala biti katalizator tih inovacija, kazao je Jerbić. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!