Grad Lipik odnedavno bi mogao biti poznat kao slavonska Silicijska dolina. Ondje je otvoren AI (Artificial inteligence) centar, odnosno centar umjetne inteligencije osnovan od strane Grada Lipika i Lipičke razvojne agencije. 

Za šestomjesečno osposobljavanje za programerku ili programera umjetne inteligencije u tjedan dana javilo se 238 ljudi za 20 mjesta. Pet ili šest dana u tjednu, osam sati dnevno, uče teoriju umjetne inteligencije, ali i praksu: primjerice testiranje autonomnih vozila.

Sada je tamo nakon prijemnog ispita 22 polaznika iz cijele Hrvatske – od Dubrovnika, Rijeke, Osijeka, Slavonskog broda. Većina njih došla je živjeti u Lipik tijekom šestomjesečne obuke – a domaćini ih tamo pokušavaju i zadržati. Nude odlične uvjete za ostanak, za rad ili otvaranje start-upa, kaže za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Dejan Iličić, voditelj AI centra Lipik.

Planiraju i poduzetnički inkubator, gdje će onima koji planiraju ostati ponuditi infrastrukturu i mentorstvo za otvaranje start-upa. Kroz dvije godine, ako zasluže, mogu dobiti i poticaje Grada Lipika i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kaže Iličić. A ako odluče ostati za stalno u Lipiku, Grad će im, dodaje, sigurno pripremiti dobre poticaje za kupnju kuće ili stana.

Priliku daju i onima koji nemaju nikakva predznanja o programiranju. Nakon što ovaj šestomjesečni ciklus edukacije završi 30. rujna, već 1. listopada kreće novi. Prijaviti se zainteresirani mogu već od 15. srpnja nawww.lipik.ai.

Pogledajte razgovor s Dejanom Iličićem, pokretačem centra umjetne inteligencije u Lipiku i Stefani Majić, programerkom umjetne inteligencije, polaznicom programa edukacije u AI centru Lipik:

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!