Izložbu „Dodirom do umjetnosti“ akademskoga kipara Mladena Mikulina, koja se u četvrtak, 1. srpnja u 19 sati otvara u Muzeju grada Zagreba, moći će razgledati i slijepe i slabovidne osobe.

Pri osmišljavanju koncepcije izložbe polazište je bilo da izložba bude dostupna svim posjetiteljima, dakle i osobama s invaliditetom.

– Budući da slijepe i slabovidne osobe svijet oko sebe, pa tako i umjetnost, doživljavaju taktilno, svaka izložena skulptura može se dodirnuti. Svi posjetitelji imaju jedinstvenu priliku da uz razgled skulptura poznatih zagrebačkih i hrvatskih ličnosti te legendarnog glazbenika Jima Morrisona iste mogu doživjeti na više osjetilnih razina, promatranjem i dodirom, ističu iz Muzeja grada Zagreba.

Izložbu je među prvima obišla ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Umjetničko djelo možemo zaista osjetiti i razumjeti samo kao aktivni promatrači. 

– S obzirom na to da je klasičan način doživljavanja umjetničkih djela kroz pogled, u činjenici da se svaka skulptura može dodirnuti leži i njezina različitost, a upravo ta različitost vodi prema jednakosti i inkluziji, napominje autorica koncepcije izložbe Vesna Leiner.

Iz muzeja napominju da postoji više razloga zašto je ova izložba postavljena.

– Prvi je dugogodišnja suradnja s autorom skulptura, akademskim kiparom Mladenom Mikulinom, profesorom na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, na projektu Muzeja grada Zagreba Info taktilne točke – prilagodba muzeja slijepim i slabovidnim osobama. Drugi je razlog taj što je Muzej grada Zagreba, kao trenutno jedini muzeju u Zagrebu i u Hrvatskoj sa svojim stalnim postavom 2020. godine pridružen Europskoj mreži muzeja – Come-In. Prepoznali su naš Muzej kao mjesto otvoreno za sve društvene skupine bez obzira na mogućnosti, te kao kulturnu ustanovu koja permanentno potiče dostupnost osobama s invaliditetom. Treći, a možda i najvažniji razlog je ljepota umjetničkih djela i priča koje su povezane s njima, poručuju iz MGZ-a.

Mladen Mikulin diplomirao je kiparstvo 1986. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i dobitnik je više nagrada i priznanja. Autor je niza javnih spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu, a u Zagrebu su mu postavljene skulpture Čovjek s kotačem u Aleji skulptura na Savskom nasipu, Sokol u Parku Maksimir, Fra Grga Martić u Martićevoj ulici i poprsje Dragutina Tadijanovića ispred škole koja nosi njegovo ime.

– Odabir skulptura koje su predstavljene na izložbi nije slučajan. Posjetitelji izložbe mogu saznati koja je bila motivacija autora za izradu određene skulpture, što ga je na to inspiriralo i kakav je bio autorov privatni odnos s osobom koju je portretirao, ističu iz Muzeja grada Zagreba.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!