Domaća tvrtka DOK-ING, jedan od najvećih svjetskih proizvođača robota za razminiranje, predstavila je jedinstveni stroj za rad u ekstremnim uvjetima. Može djelovati u uvjetima eksplozije, urušavanja, ali i suzbijanju terorističkih prijetnji. Europska komisija svrstala ga je među 20 vodećih inovacija iz područja sigurnosno-obrambene industrije.

Nakon više od tri godine razvoja, inovativni robotski sustav ugledao je svjetlo dana. Ekstremni nuklearni, kemijski i biološki uvjeti njegovo su prirodno okružje.

– Čak ni mi ne znamo što sve može. Znači, kolika je naša mašta ili onoga tko će ga koristiti, mislim da može natovariti na ovu platformu i jednostavno pokrenuti i krenuti na nekakve zadatke, rekao je Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a.

Na ovaj se način spašavaju i čuvaju životi, kaže ministar, te poručuje da bez jake domaće obrambene industrije nema ni jake hrvatske vojske.

– Roboti i besposredni sustavi više nisu daleka budućnost, koju smo donedavno gledali samo u filmovima znanstvene fantastike. Danas su ovakvi sustavi stvarnost i nužnost, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Banožić je naglasio da je najveća vrijednost DOK-ING-ovog sustava što istovremeno može ponuditi stroj i uslugu. Podsjetio je Hrvatskoj kao članici Europskog obrambenog fonda dostupno 2,6 milijardi eura za istraživanje i razvoj.

Dodao je da Ministarstvo obrane surađuje s DOK-ING-om i ostalim članicama Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambenih industrija u traženju partnera unutar zemalja članica EU-a vezano za obrambene sustave koji su od interesa za Hrvatsku vojsku.

– Svakodnevno smo svjedoci da imamo ljude koji imaju znanja, sposobnosti i vještine u inovativnosti za proizvodnju rješenja koji prije svega služe za zaštitu hrvatskih vojnika, ali i ostalih ljudskih života. Podrška Vlade i Ministarstva obrane po pitanju ovakvih i sličnih projekata nije upitna, rekao je Banožić istaknuvši da će MORH sudjelovati kao podrška i korisnik.

Upitan u kojem vremenskom razdoblju bi Ministarstvo obrane moglo naručiti robota za potrebe Hrvatske vojske, Banožić je zaključio da će MORH naći prostora za dio Dok-ingovih vozila koji ”daju borbenu spremnost Hrvatske vojske, a koja će ih činiti posebnijim u odnosu na druge”.

Projekt je vrijedan 18 milijuna kuna, od čega je polovina osigurana iz europskih izvora, a pomogla je i domaća agencija za malo gospodarstvo.


– Snaažno podupiremo, posebno posljednjih nekoliko godina, sve pametne, inovativne, kvalitetne projekte u gospodarstvu, kazao je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Predstavljeni stroj tek je prototip, no u DOK-ING-u kažu da će brzo biti spremni za izlazak na tržište.

– Mi se praktički možemo u godinu dana pripremiti za serijsku proizvodnju. Jasno, ukoliko bude narudžbi temeljem prototipa koji pokazujemo onima koji su zainteresirani, kazao je Majetić.

Cijena proizvoda još nije poznata, no Majetić tvrdi kako će biti izražena u milijunima eura.

Banožić komentirao odnos premijera i predsjednika

Suradnja Predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića mora ići u smjeru rješavanja problema unutar i izvan države, izjavio je ministar obrane Mario Banožić na predstavljanju robotskog sustava Komodo u pogonu zagrebačke tvrtke Dok-ing.

– Ono što vidim od sukoba, vidim u medijima. Vidim i da imamo predsjednika države te predsjednika Vlade. Imamo naše probleme koji su unutar i izvan države, a koji se moraju rješavati. Ta suradnja svakako mora ići u tom smjeru, kazao je Banožić na pitanje opterećuju li državu novi sukobi predsjednika i premijera.

O izricanju presude Stanišiću i Simatoviću 

Banožić se osvrnuo i na izricanje presude Haškog suda u srijedu šefovima Državne sigurnosti Srbije, Jovici Stanišiću i Frenkiju Šimatoviću nakon ponovljenog suđenja za ratne zločine nad nesrbima tijekom ratova u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

– Očekujem da presuda prije svega bude pravedna u cilju vjere u pravdu svih generacija koje su imale tu sreću da nisu doživjele Domovinski rat. Hrvatska vojska se borila protiv značajno nadmoćnijeg neprijatelja, a mi smo svoju hrabrost i pravdu gradili kroz pobjedu hrvatskog naroda iz koje smo izašli čisti, kazao je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!