Varaždinski kraj plodno je tlo za ljekovito bilje, pa čak i ono mediteransko. U Paki, nedaleko od Novog Marofa nalazi se imanje obitelji Jakopović, prepuno raznovrsnoga ljekovitog bilja koje pretvaraju u ekološke kozmetičke preparate.

Žuti se prirodni eliksir mladosti. Kažu, smilje voliš ili mrziš. Snježana je bila u ovoj prvoj skupini.

– Mi smo se u smilje zaljubili kada smo išli na edukaciju u Provansu i vidjeli smo da ima jako puno različitih ljekovitih svojstava. Smilje je jedna od najjačih anti-age biljaka ovdje na Mediteranu, odlična protiv starenja, mrlja od sunca, oteklina, vrlo nježna, objašnjava Snježana Mikulčić, fitoaromaterapeutkinja, OPG Jakopović.

Pa ga je odlučila zasaditi na novomarofskim bregima.

– Smilje je mediteranska biljka ali vidimo kakve su klimatske promjene i počelo je uspijevati sve drugačije. Mi smo na početku isprobali, imali smo dva grma koja smo posadili u vrtu i vidjeli da lijepo uspijeva, dodaje Mikulčić.

Oko pet tisuća grmova daje joj važne sastojke za ekološku kozmetiku u kojoj je pronašla budućnost – hidrolat, ulje, macerat. No, popis biljaka koje koristi tu ne staje. Na šest hektara krije se još jedan vinograd starinskih sorti za ulje sjemenki crnog grožđa, menta, matičnjak, mladi lješnjkaci…

– Lješnjaci su nam nova kultura koju smo posadili prije dvije godine jer koristimo hladnoprešano ulje lješnjaka za njegu kose, kaže Mikulčić.

Sami obrađuju sirovinu i od nje izrađuju proizvode za njegu lica, tijela i kose.

– Obzirom da imamo eko-certifikat, više smo zastupljeni vani, sada radimo sa jednim domaćim trgovačkim lancem, ali vrlo mali broj artikala je zastupljen u tim lancima. Radimo za Švedsku, Nizozemsku, Austriju, ističe Snježana Mikulčić.

Prirodna kozmetika posljednjih godina doživljava procvat. Snježana je brzo shvatila da najvažniji sastojci rastu u našim vrtovima. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!