Predsjednik Tuske Redžep Taib Erdogan izjavio je u video-poruci koja je prikazana danas na komemoraciji u Srebrenici da neće dozvoliti da ta crna mrlja na europskoj i svjetskoj povijesti na bilo koji način bude stavljena po strani.

Dodao je da presuda međunarodnog suda ratnom zločincu Ratku Mladiću prošlog mjeseca ne može olakšati bol uzrokovan genocidom.

– Presude ne mogu vratiti one koji su izgubljeni niti zaliječiti rane u našim srcima, ali mogu imati ulogu u prevenciji da se genocid ikada ponovo dogodi – rekao je Erdogan.

Istaknuo je da, bez zaboravljanja prošlosti i dozvoljavanja da naš razum postane talac emocija, moramo raditi za budućnost naše djece.

Pozvao je sve političare da budu protiv govora mržnje, nasilja i diskriminacije i da se zajedno okrenu ljudskim vrijednostima.

– Stabilnost Bosne i Hercegovine je važna za Balkan i Europu i naša je dužnost učiniti sve na očuvanju trajnog mira. Turska će i ubuduće, kao i dosad, biti uz građane Bosne i Hercegovine uz molitve da se takve patnje više nikome ne ponove – poručio je Erdogan.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!