Nemaju svi klimu da mogu rashladiti sobu prije spavanja, a za takve imamo nekoliko savjeta kojima se i sami koristimo tijekom ljeta, a koji pomažu da se rashladimo prije spavanja i bolje spavamo po ljetnim vrućinama, pišu Livnovine.com

Opet su došli oni dani, toplinski val po cijeloj zemlji, kada temperature ne padnu značajnu ni navečer. Preko dana se možemo rashladiti ako imamo u blizini nešto gdje se možemo otići kupati, ali što preko noći? Trebamo se naspavati, a od vrućine to postaje nemoguće. Nemaju svi klimu da mogu prije spavanja rashladiti sobu, a za sve vas bez klime, imamo nekoliko provjerenih savjeta koji će pomoći da se rashladite prije spavanja i što lakše zaspite, čak i kada je vani 25 stupnjeva u ponoć.

1.Ne zatvaraj vrata od sobe
Bilo kakav propuh je bolji od nikakvog. Ljeto nije vrijeme da se bojiš propuha jer to je jedan od najjednostavnijih načina kako tijekom noći, ali i po danu, imati što više zraka u prostoriji u kojoj boraviš. Znamo da mnogima otvorena vrata na sobi nisu nešto što žele imati, ali tijekom ljeta kada su najgore vrućine to ti itekako može koristiti. Zrak će bolje cirkulirati i bit će ti manje vruće. Sjeti se ispred vrata staviti tenisicu ili bilo što drugo da se ne zalupe kada zapuše vjetar.

2.Ako ne možeš nikako zaspati jer ti je vruće – promijeni položaj spavanja
Ili ako se probudiš usred noći i prevruće ti je, nemirna si, samo se vrtiš i nikako zaspati. Pomakni se na onu stranu kreveta gdje nisi do sada ležala jer će ona biti malo hladnija jer ju nije već satima grijalo tvoje tijelo. Ako nemaš dovoljno velik krevet da možeš ovako nešto napraviti, pokušaj okrenuti jastuk na drugu stranu kreveta, tamo gdje su ti inače noge i spavaj obrnuto.

3.Mokar ručnik ispred prozora ili ventilatora
Kada nemaš klimu, možeš pokušati napraviti svoju verziju klime. Treba ti samo jedan ručnik i ništa više. Namoči ga u vodu i onda rastegni preko otvorenog prozora ili ispred ventilatora ako ga imaš. Ovako će bilo kakav protok zraka kroz prozor pokupiti svježinu s mokrog ručnika i proširiti ju sobom.

4.Koristi pamučnu ili lanenu plahtu
Ljeto nije vrijeme kada ti krevet treba izgledati fensi, već treba biti prilagođen temperaturama. Pamučne plahte obično budu najobičnije bijele i dosadne, ali one su i najbolji izbor ljeti jer taj materijal bolje diše od različitih umjetnih poput poliestera. Kada se znojiš tijekom noći, plahte koje imaju u svom sastavu puno umjetnih materijala taj će znoj uhvatiti i ostat će na površini, a i više zagrijavaju nego pamučne.

5.Noge i zapešća prije spavanja stavi pod hladnu vodu
Nije se ugodno tuširati u hladnoj vodi, koliko god vani bilo vruće, ali mali trik koji možeš isprobati je da prije spavanja pustiš hladnu vodu po nogama i zapešćima, to će te rashladiti i više nego što očekuješ.

6.Ventilator i puhanje u led
Zadnja stvar koja ti može pomoći će biti korisna onima koji imaju ventilator. Za ovo će ti trebati malo više leda. Slično je kao hack s mokrim ručnikom koji se stavi ispred ventilatora, ali je još bolje. Trebaš samo led staviti na neku plitku tacnu ili posudu i postaviti ispred ventilatora. On će puhati u led i kada se počne topiti, primijetit ćeš razliku koliko se prostorija brzo rashladila.

/HMS/

error: Content is protected !!