Trešnjevački plac u Zagrebu večeras po šesti postaje besplatno ljetno kino, u organizaciji projekta ‘Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština’. 

O kakvom je projektu riječ i što će sve biti na programu doznali smo od ekipe emisije Dobro jutro, Hrvatska koja se na placu družila s Anom Kutleša iz Muzej susjedstva Trešnjevka i organizacije BLOK:

“Kino na placu” otvorit će se kratkim dokumentarnim filmom “Sretan rođendan, mama!” redateljice Bernarde Cenkovčan, u kojemu redateljica dokumentira napetu proslavu majčinog rođendana.

Drugi film na programu je debitantski igrani film “Prijateljice” američke redateljice Claudije Weill, dramedija koja prati živote i odnos dvije djevojke na pragu zrelosti. Jedna od njih pokušava se probiti kao fotografkinja, a druga kao spisateljica. Dok pregovara o prvoj samostalnoj izložbi, Susan se snalazi fotografirajući vjenčanja, a Alice se impulzivno udaje, seli i pokušava pronaći smisao u odluci da bude kućanica.

Po riječima kustosice filmskog programa Barbare Gregov, u odnosu na feminističku estetiku koja se temelji na kritici filma kao medija, film “Prijateljice” se prije svrstava u “zagovaračku” tendenciju teži se senzibilizaciji publike i zato se toliko ne pribjegava formalističkim eksperimentima, koliko se izaziva poistovjećivanje, nudi afirmativne, “mekše” reprezentacije “običnih” žena.

– Osim što donosi autentičan, a ne idealiziran ili sentimentalan prikaz ženskog prijateljstva kakav je dotad dominirao te tako ruši patrijarhalnu ideju o ženskom prijateljstvu kao privremenoj vezi koju u konačnici zamjenjuje ili čiji intenzitet nužno umanjuje brak, film daje kompleksan prikaz uvjeta i pozicije mladih žena, prvenstveno umjetnica, na tržištu rada, ustvrdila je.

Projekt “Muzej susjedstva Trešnjevka živa baština” financijski podržavaju Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija RH. Godišnji program BAZE podržava Zaklada Kultura nova.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!