Najveća skupina hrvatskih olimpijaca krenut će u ponedjeljak put Tokija, a u zagrebačkome hotelu Westin upriličen je tradicionalni svečani ispraćaj.

Olimpijce su na putu u Japan ispratili brojni uglednici poput ministrice turizma i sporta Nikolina Brnjac, izaslanik predsjednika RH Željko Jovanović, državni tajnik Tomislav Družak, čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora i veleposlanice Japana u Hrvatskoj Misako Kaji.

– Ipak će biti Olimpijskih igara, bit će neobične, izazovne, ali prošli smo i gore stvari zajedno pa ćemo se snaći. Bit će to potpuno neubičajene Igre, bit će puno nesportskih izazova. Budite spremni na drugačije, neće biti druženja, gledatelja, ali nastojte uživati u ovim Igrama, one su produkt vremena u kojem živimo, rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Među nazočnim sportašima u Kristalnoj dvorani nalazili su se i jedni od najvećih hrvatskih aduta za olimpijske medalje.

– Meni su ove druge Igre, a drago mi je što smo čak tri u Tokiju, što je veliki uspjeh hrvatskog džuda, kazala je svjetska prvakinja džudašica Barbara Matić, dok je jedini hrvatski karatist Ivan Kvesić ponosan što će predstavljati Hrvatsku u Tokiju.

– Karate je prvi puta na OI, jako sam motiviran i dobro sam pripremljen. Bit će nas svega 10 u kategoriji, a čak šest su svjetski prvaci, sadašnji i bivši. Obećavam da ću dati sve od sebe, kazao je svjetski prvak u karateu Kvesić.

– Nadam se da ćemo imati priliku još jednu medalju, dobro smo se pripremili i znamo što nas očekuje. Nama je ova pauza dobro došla jer smo se uigrali, s obzirom da zajedno jedrimo u 49eru tek od 2017. godine, kazao je olimpijski jedriličarski prvak Šime Fantela, koji će jedriti s mlađim bratom Mihovilom u klasi 40er.

Hrvatsku će u Tokiju predstavljati 59 sportaša u 16 sportova, a u ponedjeljak će otputovati jedriličari, džudaši, karatist Ivan Kvesić, taekwondaši i veslači. U hrvatskoj delegaciji će biti oko 125 osoba, uključujući trenere, tehničko osoblje i članove Misije HOO-a.

U Tokio je već otputovao, kao prvi hrvatski olimpijac, kajakaš Matija Marinić, a među zadnjima će put Tokija dvostruka olimpijska pobjednica Sandra Perković 21.srpnja.

HRVATSKI SPORTAŠI I SPORTAŠICE ZA OI U TOKIJU

(59 ukupno – 39 sportaša i 20 sportašica – 16 sportova)

ATLETIKA 7 – Sandra Perković i Marija Tolj (disk), Sara Kolak (koplje), Filip Mihaljević (kugla), Ana Šimić (skok u vis), Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro (maraton)

BICIKLIZAM 1 – Josip Rumac (cestovna utrka)

BOKS 2 – Luka Plantić (do 81 kg), Nikolina Ćaćić (do 57 kg)

GIMNASTIKA 2 – Tin Srbić (preča), Ana Đerek (parter, greda)

HRVANJE 2 – Božo Starčević (do 77 kg), Ivan Huklek (do 87 kg)

JEDRENJE 4 – Šime Fantela i Mihovil Fantela (klasa 49er), Tonči Stipanović (Laser), Elena Vorobeva (Laser Radial)

JUDO 3 – Barbara Matić (do 70 kg), Karla Prodan (do 78 kg), Ivana Maranić (+78 kg)

KAJAK I KANU 3 – Matija Marinić (C-1, slalom/divlje vode), Anamaria Govorčinović (K-1/kajak jednosjed, sprint 200m, 500 m), Vanesa Tot (C-1/kanu jednoklek, sprint 200 m)

KARATE 1 – Ivan Kvesić (do 84 kg)

PLIVANJE 2 – Nikola Miljenić (100 m leptir, 100 m slobodno, 50 m slobodno), Ema Rajić (100 m prsno, 50 m slobodno)

STOLNI TENIS 3 – Andrej Gaćina (pojedinačno, momčadski), Tomislav Pucar (pojedinačno, momčadski), Frane Tomislav Kojić (momčadski s Gaćinom i Pucarem)

STRELJAŠTVO 4 – Josip Glasnović (trap), Petar Gorša (50 m puška trostav, zračna puška 10 m – pojedinačno i mješovito s Pejčić), Miran Maričić (50 m puška trostav, zračna puška 10 m), Snježana Pejčić (50 m puška trostav, zračna puška 10 m i mješovito s Goršom)

TAEKWONDO 4 – Matea Jelić (do 67 kg), Kristina Tomić (do 49 kg), Toni Kanaet (do 80 kg), Ivan Šapina (+80 kg)

TENIS 6 – Mate Pavić, Nikola Mektić (parovi), Marin Čilić (pojedinačno i u paru s Dodigom), Ivan Dodig (parovi), Donna Vekić (pojedinačno i u paru s Jurak), Darija Jurak (parovi)

VATERPOLO – 12 igrača

VESLANJE 3 – Martin Sinković i Valent Sinković (M-2/dvojac bez kormilara), Damir Martin (M1x/samac)


HRVATSKA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!